Twinkle | Digital Commerce

Is de homepagecarrousel effectief voor webshops

2017-05-28
180101

De carrousel is een veelgebruikt onderdeel van de homepage van webwinkels. Hoe effectief is deze vorm van informeren eigenlijk? Graham Charlton van Econsultancy.com kwam na het lezen van onderzoeken over het onderwerp en een rondvraag bij e-commerce deskundigen tot de conclusie dat de carrousel diverse problemen met zich meebrengt.

Carrousels bestaan meestal uit twee of meer slides die al dan niet automatisch bewegen op de homepage. Het systeem wordt vaak gebruikt om meer informatie over te kunnen brengen op de landingspagina van een webshop en zo meer clicks te generen voor een bepaald deel van de website. In Groot-Brittannië gebruikt de helft van de twintig grootste retailers het informatiesysteem op zijn homepage. Waarom zou de carrousel niet effectief werken voor webshops?

Snelheid
Het automatische bewegen van de informatie in de slides is een eerste probleem waar Charlton zich over uitspreekt. Wanneer de informatie te snel ‘voorbij schuift’ mist de bezoeker de belangrijkste informatie. Als de informatie te langzaam schuift, wordt de consument ongeduldig.

‘De carrousel is een inefficiënt middel om de ruimte op de homepage te benutten. Webshops gaan er namelijk vanuit dat consumenten ook in de winkel “blijven hangen” als de informatie in de eerste twee slides niet aantrekkelijk voor ze is’, citeert Charlton Depesh Mandela, directeur van adviesbureau QualitySolicitors, in zijn beschouwing.

Weinig aandacht
Nog een probleem is dat de slides die in de carrousel zijn geplaatst, vaak niet allemaal worden bekeken door bezoekers. Charlton refereert aan een onderzoek van de University of Notre Dame waarin de clicks per slide werden gemeten van de vijfdelige carrousel op ND.edu. Het bleek dat 1 procent van de bezoekers alle slides bekeek. De eerste slide nam 84 procent van alle clicks voor zijn rekening, de overige slides representeerden elk 4 procent van de clicks.

De informatie krijgt minder aandacht van de bezoeker wanneer er berichten worden getoond in diverse slides dan wanneer er een statisch beeld op de homepage staat, gaat Charlton verder. Daarbij zijn bezoekers tegenwoordig ‘banner blind’, verwijst hij naar een uitspraak van de Amerikaanse usability-deskundige Jakob Nielsen. Dit betekent dat zij alles wat enigszins op een bewegende banner lijkt, negeren, inclusief de carrousel.

De Britse webwinkel Topshop heeft dit opgelost door de voordelen van een statisch beeld te combineren met een carrousel. De niet-automatische carrousel moet handmatig worden bediend door de bezoeker, waardoor de informatie in de slides meer directe aandacht krijgt.

De Royal Mail laat de consument ook aan het roer door een pauzeknop te installeren. Zo kan de klant zelf bepalen of hij de carrousel aanzet of handmatig bedient.

Alternatief
Als alternatief voor de carrousel refereert Charlton aan een uitspraak van Depesh Mandela. ‘De informatie op de homepage moet meer gericht zijn op de wensen van de bezoeker. User-interest-informatie kan worden geboden wanneer een bezoeker meerdere keren de homepage bezoekt. Voor nieuwe klanten doen webwinkeliers er goed aan om te testen met ‘one focus banners’ in plaats van banners met diverse frames vol informatie. Om klanten te werven moeten eigenaren van webshops in beginsel weten waar hun interesses liggen en daar op inspelen.’