Twinkle | Digital Commerce

Amazon terug in rode cijfers

2017-05-27
180101
  • 1:59

Amazon boekte in het afgelopen jaar een omzet van 61,1 miljard dollar, 27 procent meer dan in 2011. Amazon sloot 2012 af met een verlies van 39 miljoen dollar. Daarmee keert het bedrijf, dat in zijn aanloopfase jarenlang verlies noteerde, terug in de rode cijfers.


Hoewel Amazon nog altijd een keer of twee harder groeit dan de Amerikaanse e-commerce markt, vlakt de inkomstengroei wel af; in 2011 werd nog een omzetplus van 41 procent genoteerd, tegenover de 27 procent van afgelopen jaar. In het vierde kwartaal, met daarin het holiday shopping season, bedroeg de omzetgroei nog ‘slechts’ 22 procent.

Fulfilment, Kindle en marketing
Amazon boekte in 2011 een winst van 631 miljoen dollar, een jaar daarvoor werd nog een winst van 1,15 miljard euro bijgeschreven. Afgelopen jaar wist Amazon geen zwarte cijfers te schrijven, onder andere het gevolg van extra investeringen in fulfilment (plus 40 procent tot 6,4 miljard dollar), technologie (plus 57 procent tot 4,6 miljard dollar) en marketing (plus 47 procent tot 2,4 miljard dollar).

Personeelskosten
Uit onderstaande grafiek (bron) wordt duidelijk dat ook de personeelskosten van Amazon de afgelopen jaren flink zullen zijn toegenomen:
 


 
Nationaal versus internationaal
Net als vorig jaar komt de meeste groei (30,4 procent) van Amazon nog altijd uit de Noord-Amerikaanse thuismarkt. Die is goed voor 57 procent van alle inkomsten. De internationale sales groeiden met 23 procent tot 26,3 miljard dollar.

Third party sellers
Een steeds groter deel van de inkomsten dankt Amazon aan diensten voor ander online retailers, die als third party seller verkopen op zijn platform en/of gebruik maken van software- en fulfimentdiensten. Vorige week nog introduceerde Amazon Fulfilment by Amazon in Spanje, het negende land op wat een mondiaal fulfilmentplatform moet worden.

Amazon in Nederland
Tot vorige zomer werden geruchten over een Nederlandse entree van Amazon steeds sterker, om daarna te verstommen. De grootste online retailer ter wereld zou gesprekken hebben gevoerd met CB (voorheen Centraal Boekhuis) en PostNL, maar die bevestigden noch ontkenden dat aan Twinkle. Amazon zoekt momenteel niet (openlijk) naar mensen die de Nederlandse taal beheersen.

Internationale investeringen
In een Q&A met journalisten zei Amazon-CFO Thomas Szkutak over de aanstaande internationale investeringen: 'Yes, there certainly are geographies that we are investing in heavily. Certainly China would be one. Some of the European countries including some of the new launches that we are investing in.'