Twinkle | Digital Commerce

‘Wehkamp.nl zal geen bouwmarkt worden’

2017-05-27
243239
  • [nieuws]
  • 1:48

Meer dan bij de gevestigde bouwmarkten kunnen klussers online terecht bij Wehkamp.nl, onder andere voor gereedschap en verf. ‘Er ligt heel veel ruimte, maar wij zullen geen complete bouwmarkt neerzetten’, aldus de verantwoordelijk manager Erwin van Cooth.
 
Van Cooth is unit manager Huis, Tuin & DIY (do it yourself, red.) bij Wehkamp.nl, dat door uitblijvende initiatieven van gevestigde fysieke spelers een van de grootste Nederlandse bouwmarkten op internet is. ‘Een jaar of vijf terug begonnen we met de verkoop van boren’, zegt Van Cooth, ‘als uitbreiding op ons elektronicasegment. In 2010 hebben we besloten een dedicated categorie Tuin & Klussen te creëren. Het is uitgegroeid tot een volwaardige productgroep.’

Zeshonderd boormachines
Wehkamp.nl verkoopt inmiddels een flink assortiment aan elektrisch en handgereedschap, verschillende soorten verf en bijvoorbeeld trappen en steigers. Toch heeft het bedrijf niet de ambitie een volwaardige bouwmarkt te zijn of worden, aldus Van Cooth tegen Twinkle: ‘Wehkamp.nl is sowieso geen partij die zegt: “Kom bij ons, we hebben alles.” We zullen nooit zeshonderd verschillende boormachines gaan verkopen, wat ik andere partijen nog wel zie doen.’

Fashionable propositie
Volgens Van Cooth is er in ons land ‘een ongelooflijke potentie’ voor een goede bouwmarkt online. ‘Maar Wehkamp.nl zal de ruimte niet vullen. We kiezen voor een fashionable propositie, waar verf, vloeren en behang bijvoorbeeld wel in passen, maar gipsplaten niet. Wij zullen eerder een stapje terug doen als het gaat om de functionele producten (zoals gereeedschap, red.) en het decoratieve assortiment oprekken. Wehkamp.nl zoekt onderscheid in inspiratie.’

Zwaar weer
Bouwmarkten en doe-het-zelfzaken hebben het mede door de ingezakte huizenmarkt erg moeilijk, bleek deze week opnieuw uit cijfers van GfK. Ze leverden sinds het begin van de crisis ongeveer een kwart van hun omzet in. Van de grote bouwmarkten in Nederland verkoopt alleen Praxis al enige tijd online. Het beheer van de webshop is in handen van Kowin , een dochterbedrijf van PostNL. Ook Praxis’ Maxeda-zusje Formido biedt producten inmiddels online te koop aan. Gamma en zusterketen Karwei, beide onderdeel van Intergamma, houden geen (centrale) webwinkel in de lucht. Het Duitse Hornbach, dat 9 vestigingen heeft in Nederland, wil volgend jaar beginnen met webverkoop in ons land.