Twinkle | Digital Commerce

Vierde kwartaal zal verliesgevend Amazon niet redden

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:39

Amazon heeft het derde kwartaal afgesloten met een verlies van 274 miljoen dollar. De online retailer houdt rekening met een nog groter verlies in het laatste kwartaal. Het lijkt erop dat Amazon het jaar in de min zal eindigen.


Amazon boekt in het beste geval een kleine winst dit jaar, maar de prognoses duiden erop dat het waarschijnlijk een verlies zal moeten nemen. Vorig jaar werd nog een winst van 631 miljoen dollar genoteerd, in 2010 werd zelfs 1,15 miljard dollar winst in de boeken bijgeschreven.

Investeringen
De winst van Amazon staat onder druk door afschrijvingen (op vooral LivingSocial), acquisities en investeringen in onder andere hardware en fulfilment. Amazon's omzet nam in het afgelopen kwartaal met 27 procent toe (ten opzichte van Q3 vorig jaar), tot 13,81 miljard dollar. De groei is het grootst op de Amerikaanse markt (plus 33 procent), de omzet daarbuiten nam met 20 procent toe.Omzetgroei vlakt af
Amazon verwacht komend kwartaal een omzet van tussen de 20 en 23 miljard dollar, waarmee de totale jaaromzet de 60 miljard euro zal overstijgen. De omzetgroei is nog altijd groot – vorig jaar werd afgesloten met 48,1 miljard euro aan inkomsten – maar wel minder groot dan die de jarenlang is geweest.

Amazon.nl?
Amazon zou zich opmaken voor een entree op de Nederlandse markt, maar het laat daar zelf niets over los. Het bedrijf is niet (openlijk) op zoek naar nieuwe mensen die Nederlands spreken. PostNL en CB, het voormalige Centraal Boekhuis, bevestigden noch ontkenden aan Twinkle geruchten over gesprekken met Amazon.

Wehkamp.nl en Bol.com vrezen niet
In Duitsland is Amazon in enkele jaren uitgegroeid tot de absolute marktleider in online retail.  Wehkamp-moeder RFS Holland Holland en Bol.com, de nummers 1 en 2 van de Twinkle100, hebben desondanks laten weten een Nederlandse entree niet te vrezen. Daniel Ropers, managing director van Bol.com, zei zelfs heel blij te zijn met de komst van Amazon.