Twinkle | Digital Commerce

Albert Heijn laat webshoppers afhalen bij AH Pick-UP

2017-05-27
180101
  • 1:34

Albert Heijn gaat binnenkort van start met click & collect voor boodschappen. Het afhaalconcept wordt als AH Pick-Up in de markt gezet. Bekend is ook dat in Heemstede een testlocatie zal komen, niet bij een supermarkt, maar langs een uitvalsweg.

Albert Heijn heeft aan vakblad Distrifood bevestigd dat op de plek waar eerst een transportbedrijf stond een AH Pick-Up zal komen in Heemstede. Wanneer het afhaalpunt in gebruik zal worden genomen in onbekend, ook is onduidelijk of het om de eerste AH Pick-Up gaat.

Fulfilment factories
Albert Heijn heeft jarenlange ervaring met het bezorgen van online bestelde boodschappen. Vorig jaar maakte moederconcern Ahold bekend veel toekomst te zien in afhaalpunten, niet alleen bij bestaande supermarkten, maar ook bij bijvoorbeeld kantoren en tankstations. De investering in het ‘derde kanaal’ heeft gevolgen voor de supply chain van de nummer 3 van de Twinkle100; Ahold wil met zogenoemde fulfilment factories gaan werken, van waaruit de afhaalpunten moeten worden beleverd. De pick up points zelf fungeren ook als distributiepunt voor bezorging aan huis.Click & collect
Analisten verwachten veel van click & collect in food, dat in Groot-Brittannië, Frankrijk en België voor extra online bestedingen heeft gezorgd. In ons land pionierde DekaMarkt met een zogenoemde DekaDrive, waarvan er dit jaar nog meerdere zullen openen. Anders dan bij Albert Heijn gaat het hierbij niet om stand alone locaties; bij bestaande supermarkten worden parkeerplaatsen vrijgehouden voor afhalers van online bestelde boodschappen. Zij kunnen kratjes oppikken bij een speciale balie.

Liever bezorgen dan afhalen
Uit een rapport van Deloitte bleek vorige week dat een online besteloptie steeds belangrijker wordt voor supermarkten. Het ontbreken daarvan wordt op den duur een dissatisfier voor veel klanten. Saillant is wel dat veruit de meeste Nederlandse consumenten vooralsnog de voorkeur geven aan bezorgen boven afhalen.