Twinkle | Digital Commerce

Opta beantwoordt veelgestelde vragen over cookies

2017-11-11
180101

Op basis van een informatiesessie heeft de Opta een nieuw document opgesteld met veelgestelde vragen over de cookiewet. Relevant, want het is de Opta die toeziet op naleving van de regels. De waakhond vindt het informeren van bezoekers over cookies niet genoeg.

Websites moeten bezoekers ook vragen om toestemming voor de plaatsing van (de meeste) cookies. Het toestemmingsvereiste staat in de nieuwe regels, die begin juni in werking traden, maar de Opta zegt er ook al op te handhaven. Daarmee slaat de waakhond een pleidooi van minister Verhagen voor ‘terughoudend toezicht’ in de wind.

Quick scan
De Opta voerde recentelijk van de cookiewet een quick scan uit onder de grootste websites van Nederland. Daaruit bleek dat slechts 6 van de 25 sites bezoekers actief informeerden over cookies. Slechts één site vroeg daadwerkelijk om toestemming van gebruikers.

Conversieverlies
Uit onderzoek van Traffic4u bleek eind juni dat e-commerce bedrijven de kat voorlopig nog uit de boom kijken. Ze zijn, niet onterecht volgens Traffic4u, bang voor aanzienlijk conversieverlies als ze de regels strikt naleven.

U vindt Opta's antwoorden op de veelgestelde vragen over cookies via deze link (pdf):