Twinkle | Digital Commerce

Webwinkelvoorraad verschuift naar Nederlandse grens

2017-05-27
300300
  • 1:52

Grote online retailers houden producten steeds vaker in grensgebieden op voorraad, constateert logistiek hoogleraar Kees Jan Roodbergen. Hij reageert op de opening van een nieuw logistiek centrum van UPS in Venlo. Die stad profiteert van de groei van online retail.

Volgens Roodbergen is de opkomst van cross-border e-commerce goed voor de economische toekomst van Venlo: ‘Webshops groeien naar steeds grotere distributiecentra en ze proberen vaker meerdere landen vanuit een punt te bedienen. Daarbij zoeken ze vaak grensgebieden op. Vanuit Venlo is het veel makkelijker om op het Duitse distributienetwerk van de pakketbezorgers aan te haken’, zegt hij in De Telegraaf. Ook België en Frankrijk zijn vanuit Venlo goed bereikbaar.

‘Nieuwe kansen voor Venlo’
Roodbergen stelt dat e-commerce nog maar in de kinderschoenen staat. Hij verwijst naar een project bij Dinalog, het topinstituut voor logistiek in Nederland. ‘Er kan nog een enorme sprong gemaakt worden als je met één winkelwagentje, met één login bij alle verschillende webshops terecht kan. Ik ben momenteel betrokken bij het optuigen van zo’n platform voor heel Nederland (zie Twinkle-artikel over cross-chain order fulfilment, red.). Maar dat is niet van vandaag op morgen geregeld, onder meer omdat de privacy goed geregeld moet zijn. We verwachten nu dat het in 2013 beschikbaar komt voor de consument. Dit alles biedt weer nieuwe kansen voor Venlo.’

‘Witte raaf’
Mede door de opkomst van e-commerce is logistiek vastgoed volgens Ruud Weijmans van Goodman Nederland ‘een witte raaf in de huidige markt, als je kijkt naar de grote leegstand bij kantoren en retailpanden'. Venlo presteert bovengemiddeld en volgens Weijmans zijn er nog genoeg geïnteresseerde huurders te vinden. Vastgoedfonds Goodman gaat de nieuwe locatie voor UPS ontwikkelen. Het pand wordt vanaf december voor tien jaar verhuurd aan het logistieke concern.  

UPS en TNT Express
Het in Nederland nog relatief kleine UPS heeft zijn zinnen gezet op de overname van TNT Express, waarop enkele weken geleden een nieuw bod (pdf) werd uitgebracht. TNT Express werd vorig jaar gescheiden van het huidige PostNL. Het bedrijf is vooral bekend als leverancier van zakelijke koeriersdiensten, maar het werpt zich steeds nadrukkelijker op als concurrent van PostNL op de b2c-markt voor pakketbezorging. Samen met Docdata biedt TNT Express sinds dit voorjaar same day delivery aan voor webwinkels.