Twinkle | Digital Commerce

Incassokosten voortaan minimaal 40 euro

2017-11-11
552313
  • 1:33

De incassokosten die bedrijven aan consumenten mogen rekenen zijn juridisch begrensd. Op vorderingen tot 2.500 euro mogen de incassokosten niet hoger uitkomen dan 15 procent van het vorderingsbedrag. Er geldt een minimum van 40 euro.

De nieuwe 'Wet Incassokosten' (feitelijk een besluit) is gisteren in werking getreden. Webwinkeliers die een vordering van bijvoorbeeld 10 euro hebben uitstaan, mogen daarop voortaan 40 euro aan incassokosten rekenen. De betalingsweigerachtige webshopper krijgt dus een flinke rekening gepresenteerd op een kleine aankoop.

Transparantie
Toch is de regelgeving met name bedoeld om de consument te dienen; in het kader van de transparantie moeten voortaan alle posten in de incassokosten worden meegenomen, inclusief administratiekosten, dossierkosten en eventuele kosten aan informatievoorziening (zoals de KvK of het Kadaster), debiteurenbezoek of een betalingsregeling. Bovendien mogen de kosten nooit hoger uitvallen dan 6.775 euro, het bedrag dat geldt voor een schuld van één miljoen euro of meer:Aanmaning
Als de betaaltermijn is verstreken moet een crediteur eerst een officiële aanmaning sturen waarin de klant wordt gewezen op zijn schuld. De consument heeft na de aanmaning nog twee weken de tijd om het oorspronkelijke bedrag te betalen, voordat er incassokosten bovenop komen.

Makkelijk geld
Volgens Nadja Jungmann van de Hogeschool Utrecht zal de praktijk uitwijzen dat meer mensen sneller zullen worden geconfronteerd met incassokosten. De lector schulden en incasso verwacht dat crediteuren zullen proberen 'makkelijk geld' te verdienen, zegt ze tegen de NOS; als eisers na de vervaldatum direct een herinnering sturen, kunnen ze twee weken later al (minimaal) vier tientjes extra vragen.

Alleen b2c
De nieuwe incassoregels zijn alleen dwingend in relaties tussen bedrijven en consumenten (b2c). Ze gelden niet voor relaties tussen ondernemingen (b2b); zij hebben zich te houden aan bedragen en termijnen die zijn overeengekomen in de algemene voorwaarden of in losse overeenkomsten.