Twinkle | Digital Commerce

AfterPay gaat Klarna ‘pan-Europees beconcurreren’

2017-05-27
180101
  • 1:28

AfterPay wil aansluiting houden met zijn international expanderende klanten en ook over de grens een alternatief bieden voor Klarna. ‘Europees is Klarna de absolute marktleider in achteraf betalen’, erkent Stefan van den Berg van AfterPay. Hij heeft de achtervolging ingezet.

Van den Berg spreekt onbevangen over het online betaallandschap in een interview met zakenblad Sprout. ‘We gaan Klarna pan-Europees beconcurreren’, kondigt hij aan. ‘En niet door middel van callcenters, maar door het sluiten van samenwerkingen met partijen die lokaal al sterk staan.’ AfterPay werkt sinds kort samen met het Duitse Trust 'n Pay, onderdeel van een dochterbedrijf van Bertelsmann. ‘Als zo'n partij met je wil samen werken, dan zegt dat wel wat.'

Profiteren
Trust 'n Pay deelt in de inkomsten uit achterafbetalingen van Duitsers in Nederlandse webwinkels. ‘Zij profiteren van de klanten die wij al hebben, en wij van hun hele apparaat in Duitsland. Andersom leiden zij ook weer Duitse retailers voor achterafbetalingen in de Benelux naar ons toe’, aldus Van den Berg.

Voordelen van achteraf betalen
Via een management buyout kwam AfterPay in 2010 los van Wehkamp-eigenaar RFS Holland Holding. In hetzelfde jaar betrad het Zweedse Klarna de Nederlandse markt. Van den Berg daarover tegen Sprout: ‘De komst van Klarna heeft ons geholpen omdat ook zij de voordelen van achteraf betalen bekender maken.’

Shake-out
Dit jaar nam AfterPay de activiteiten van ICMO over van de Credit Management Group (CMG). Van den Berg verwacht dat de markt verder zal consolideren, waarbij hij een eventuele volgende overnameprooi bij naam noemt: ‘Mocht het tot een gesprek komen, dan zou ik zeker in een overname van Cashper interesse hebben. Er zal een shake-out plaats vinden. Cashper moet dus ook keuzes maken.’