Twinkle | Digital Commerce

Cookiewet ook door Eerste Kamer

2017-11-11
180101
  • 1:38

De Eerste Kamer heeft gisteravond unaniem ingestemd met de wijziging van de Telecommunicatiewet. Volgens de wet moeten websites vooraf toestemming vragen aan gebruikers voor de inzet van cookies. Toch zijn de gevolgen voor andere webwinkeliers nog onduidelijk.

Zoals de inmiddels demissionair minster Verhagen (EL&I) hoopte, is na de Tweede ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met de nieuwe Telecommunicatiewet. Met de wetswijziging (pdf) implementeert ons land onder meer een bijzondere privacyrichtlijn uit Brussel, waarin cookies (Wikipedia) aan de orde komen. De vertaling van de regels uit Brussel is strenger dan nodig, zoals advocate Milica Antic van SOLV vanmorgen opnieuw uitlegt in een blog-posting.

'Terughoudend toezien'
Maar ook binnen Europa is er nog altijd geen overeenstemming over de reikwijdte van de cookie-regels die voor de hele Unie zijn opgesteld. Zolang er onduidelijkheid bestaat moet de Opta terughoudend toezien op naleving, stelde Verhagen eind februari (pdf). De waakhond zou erop moeten toezien ‘dat Nederland niet uit de pas loopt met de overige EU-landen’. De Opta zelf zei later juist prioriteit te zullen geven aan de handhaving van de cookie-regels.

Interpretatie
Verhagen zei het te betreuren dat er ‘nog zoveel discussie’ gaande is over de interpretatie van het toestemmingvereiste. Onduidelijk is onder meer welke cookies op welke manier via instellingen van de browser kunnen worden geaccepteerd. Dat is na gisteren nog steeds zo.

Controversieel
Thuiswinkel.org riep Den Haag eerder op te wachten met het eindbesluit over de controversiële cookiewet, tot na de Tweede Kamerverkiezingen in september. ‘De strengere regels vooroorzaken concurrentieachterstand voor Nederlandse webwinkels ten opzichte van buitenlandse ondernemingen’, stelde de brancheorganisatie na het vallen van het kabinet Rutte. ‘Het beste is als een nieuw kabinet zich opnieuw uitspreekt over deze wet.’ Dat gebeurt niet. Thuiswinkel.org bereidt een reactie voor op het Senaatsbesluit van gisteren.

Zie ook:

- ICTRecht bundelt cookietips in factsheet (29-8-2011)
- Cookiewetgeving: impact en oplossingen voor webwinkels (2-8-2011)
- Moet u straks steeds vragen: 'Wilt u een cookie?' (15-6-2011)