Twinkle | Digital Commerce

Webvideo’s: 6 tips voor meer impact

2017-05-27
800800
  • 4:20

Onderzoek heeft aangetoond dat productvideo’s een sterke conversie boost zijn voor je webshop. Maar webvideo is ook een uitstekend medium om ingewikkelde producten of diensten ‘makkelijk’ te maken. Kim Wiebring van Jungle Minds geeft 6 tips.

Tekst: Kim Wiebring

In plaats van een saaie site met veel lappen tekst, is een begrijpelijke video vaak veel effectiever. Gewoon laten zíen hoe iets werkt: het maakt ons leven iets makkelijker. Maar hoe zorg je ervoor dat je bezoekers de video’s op je website ook daadwerkelijk bekijken? Hieronder mijn tips om de grootst mogelijke impact uit de video’s te halen.

Het belang van video’s
Eerst licht ik nog even toe waarom video’s zo belangrijk kunnen zijn:

  • Productpagina’s met video’s hebben een hogere conversie dan dezelfde pagina’s met alleen statische foto’s. Onderzoek van Treepodia heeft dit bevestigd, zie de figuur hieronder:


Bezoekers die productvideo’s hadden bekeken converteerden twee keer zo vaak als degenen die de video’s niet zagen. Voor bepaalde categorieën lag dit percentage zelfs nog hoger. Bron: Treepodia

  • Video’s kunnen het aantal geretourneerde artikelen verkleinen. Het aanbieden van video’s waarin mensen het product dragen/gebruiken kan namelijk teleurstelling bij ontvangst, en daarmee retourstukken, voorkomen:Nelly.com laat zien hoe de kledingstukken eruit zien als zij gedragen worden (en geeft tevens de lengte van het model en de maat van het kledingstuk aan, handig!)
 

  • Een video brengt niet alleen leven op de site, maar maakt haar ook een stuk persoonlijker. Dat zorgt voor meer vertrouwen.
     

Tips om het kijkpercentage te verhogen
Goed nieuws natuurlijk, maar hoe zorg je ervoor dat je bezoekers de video’s ook daadwerkelijk bekijken?

1. Plaats, waar mogelijk, de video boven de paginavouw
Het plaatsen van een video boven de 'paginavouw' resulteert in een hoger kijkpercentage dan video’s beneden de paginavouw. Niet heel verrassend zult u denken.. Klopt, maar onderzoek heeft een dusdanige stijging in het kijkpercentage laten zien, dat het noemenswaardig is om te vermelden.
In een grootschalige webwinkelstudie van Invodo werden video’s boven de paginavouw gemiddeld door 25,7 procent van de bezoekers bekeken. Het kijkpercentage lag bijna twee keer zo hoog als bij video’s beneden de vouw (15,1 procent). De paginavouw doet er voor de online shoppers dus wel degelijk toe. Wil je dat je bezoeker wordt beïnvloed door de video, plaats deze dan zo hoog mogelijk.

2. Geef duidelijk de duur van de video aan (liefst korter dan 1 minuut)
Jakob Nielsen schreef het in 2005 al: 'Houd webvideo kort'. Inmiddels zijn we 7 jaar verder en geldt de aanbeveling nog steeds. In de door Jungle Minds uitgevoerde usability testen wordt dit ook steeds bevestigd. Bezoekers zijn lui en hebben altijd haast. Zij bekijken een video daarom sneller wanneer deze minder dan 1 minuut van hun tijd in beslag neemt. Maak de duur van de video daarom ook goed duidelijk:Het toevoegen van de tekst ‘learn more in 60 seconds’  kan het kijkpercentage sterk verhogen.

3. Toon een duidelijke (tekstuele) ‘call to action’
Het toevoegen van een play-icoon aan het eerste beeld van de video verhoogt het kijkpercentage. Het onderstaande voorbeeld (een A/B test op Toolking.com) geeft een stijging van 100 procent in kijkpercentage aan door het toevoegen van het icoon.Het toevoegen van een play-icoon kan het kijkpercentage sterk verhogen. Bron: Treepodia
 
Invodo heeft ook aangetoond dat het toevoegen van een tekstuele call to action (zoals ‘play video’ of ‘bekijk het hier’) voor een stijging in het kijkpercentage kan zorgen (23,9 procent versus 21,4 procent). Geen stijging waar je steil van achterover slaat, maar toch... alle kleine beetjes helpen!Finbox biedt naast een play-icoon een tekstuele call to action in de vorm van ‘Hoe werkt Finbox? Bekijk het hier!’

4. Vermijd het te klein aanbieden van de videoplayer
Het verkleinen van het scherm van de videoplayer kan het kijkpercentage ook verlagen. Zorg daarom voor een zo groot mogelijk scherm, tenzij dit ten koste gaat van een plaatsing boven de paginavouw.

5. Leid de video in met een begeleidende tekst
Waarom zou de bezoeker op de play-knop klikken? Zonder uitleg weet hij niet wat hij kan verwachten. Toch zien wij vaak dat een uitleg bij webvideo’s ontbreekt. De bezoeker kan hierdoor niet beoordelen of een video de moeite waard is. Geef daarom een duidelijke introductie bij de video. Dit zal het kijkpercentage zeer zeker verhogen.KPN geeft heel duidelijk aan waarom men de Spotify video zou moeten bekijken en wat men kan verwachten.

6. Let op concurrerende klikbare elementen op de productpagina
Hoe meer elementen op een pagina vragen om een klik (met uitzondering van hoofdnavigatie en footer), hoe minder vaak er op een bepaald element wordt geklikt. Houd hier dus rekening mee op je productpagina. Overweeg continu het belang van bepaalde elementen ten opzichte van de video.Dropbox heeft op haar landingspagina maar een beperkt aantal klikbare elementen waardoor men sneller de video zal bekijken.

Conclusie
Video’s kunnen erg waardevol zijn voor je website. De impact is het grootst als ze op de juiste manier gecommuniceerd worden. Plaats ze daarom, waar mogelijk, boven de paginavouw, hou de video’s kort en geef de tijd en een duidelijke call to action aan. Zorg daarbij dat het scherm niet te klein is, geef context en let op concurrerende klikbare elementen op de pagina. Op deze manier vergroot je de kans dat je bezoekers op die waardevolle play button klikken …

Kim Wiebring is Research Consultant bij Jungle Minds. Dit artikel verscheen eerder op de site van het adviesbureau.