Twinkle | Digital Commerce

10 tips voor het creëren van converterende productvideo’s

2017-05-27
180101
  • 3:43

Uit onderzoek komt vaak naar voren dat productpagina’s met productvideo’s beter converteren dan pagina’s zonder productvideo’s. De mogelijkheden voor het maken van een video zijn echter eindeloos. Hoe maakt u nu een video die ook daadwerkelijk converteert?

Op Multichannelmerchant.com geeft Justin Foster, medeoprichter en verantwoordelijke voor de business development van Liveclicker, tien tips om te zorgen dat uw productvideo’s resultaten opleveren, en niet enkel views.

1. Korter is meestal beter
Liveclicker heeft onlangs een onderzoek gedaan met 1.500 productvideo’s bij 25 retailsites om te achterhalen of de lengte van een video van invloed is op de conversie. De best presterende video’s bleken die van 30 seconden of minder te zijn. Video’s langer dan drie minuten presteerden het slechtst. Toon in een video dus alleen wat nodig is om de consument te overtuigen om het product (via uw winkel) te kopen of om hem verdere actie te laten ondernemen – niet meer.

2. Vertel de koper wat te doen
Video’s die duidelijk aangeven wat een shopper moet doen of waar hij naartoe moet, presteren beter dan video’s die dat niet doen. Heeft u zich nooit afgevraagd waarom in zo veel televisie ‘infomercials’ de call-to-action wordt herhaald: ‘Bel nu!’? Hetzelfde gaat op voor e-commerce video’s. In video’s op andere pagina’s dan productpagina’s is het aan te raden een link op te nemen om zo verkeer naar de productpagina’s te bevorderen. Markeer deze link met een duidelijke tekst als: ‘Klik hier om dit product te kopen’ of ‘Meer informatie’.

3. Zorg voor een kwaliteitsniveau dat gelijk is aan uw merk
U kunt - zoals bij zo veel dingen - zo veel of weinig mogelijk aan een video uitgeven als u wilt. Denk er bijvoorbeeld eens goed over na of u echt die camera van 10.000 euro nodig heeft; u kunt immers een hoop geld besparen door producten te gebruiken uit een iets lagere prijsklasse. Een complete basis studio-installatie die semiprofessionele kwaliteitscontent oplevert is bijvoorbeeld al beschikbaar voor minder dan 4.000 euro.

4. Gebruik een professionele microfoon
Slecht geluid kan een goede video gemakkelijk verpesten. Overweeg daarom een professionele microfoon om zo het opnemen van omgevings- en achtergrondgeluiden te minimaliseren. Gebruik in ieder geval nooit de ingebouwde microfoon van de camera; het geluid zal dof klinken en daarbij nemen deze microfoons omgevingsgeluiden juist goed op waardoor de kijker kan worden afgeleid van uw boodschap. 

5. Wees niet schuw
Als uw merk niet op de een of andere manier wordt geïdentificeerd in een video, hoe weten shoppers dan wie u bent? Een inleidende grafische weergave van uw logo in twee of drie seconden kan al prima werken. Ook een licht watermerk van uw logo in video’s helpt de kijker om te weten wie u bent. Als u in uw video’s werkt met een presentator, zorg er dan voor dat hij uw bedrijf belichaamt.

6. Zorg dat u authentiek bent
We leven in een tijdperk van hyperinformatie en massacommercie; daarom zijn mensen op zoek naar authenticiteit. Merken die vertrouwen weten op te bouwen met hun klanten zijn de bedrijven die uiteindelijk vaak winnen. Onthoud dit oude gezegde en pas het toe op uw video’s: ‘No one likes to be sold. Everyone likes to buy.’ Als uw personeel goed geïnformeerd is over uw producten, overweeg dan om hen in te zetten voor de video’s. Een kleine uitglijder hier of daar is meestal snel vergeven als de presentator een authentiek bericht levert.

7. Laat het product zien
Dit lijkt misschien een domme tip, maar het wordt toch nog vaak over het hoofd gezien. Shoppers zijn aan het shoppen en willen een product zien, dus gebruik het product, hanteer het product, bespreek het product, show het product. Indien u een service biedt, wijs dan op de voordelen die de dienst oplevert.

8. Gebruik achtergrondmuziek
Een juiste muziekkeuze kan de shopping mood bevorderen. Dat is ook de reden dat veel offline winkels veel geld besteden aan muziek in de winkel. Kies dus ook voor uw e-commerce video’s muziek uit die de shopping mood prikkelt. Maar vergeet niet: niemand kijkt uw video om te luisteren naar een rockconcert (behalve als u een rockband bent die een album wilt verkopen). Het kan dus ook ‘too much’ zijn als het op achtergrondmuziek aankomt.

9. Vereenvoudig uw proces
Eenvoudige productieprocessen zijn makkelijker op te schalen. Overweeg het gebruik van één cameraopstelling in plaats van twee, schiet minder segmenten voor iedere video, upload bestanden direct naar de post-productie software of gebruik software die automatisch een aantal zaken toevoegt zoals intro’s, outro’s en dergelijke.

10. Zorg voor goed licht
Als u binnen filmt, zorg dan dat uw product goed is verlicht. En als u gebruikmaakt van een achtergrond, zorg dan dat deze gelijkmatig wordt verlicht. Schaduwen kunnen een goede video namelijk amateuristisch doen overkomen.

Bron: Multichannelmerchant.com