Uit onderzoek komt vaak naar voren dat productpagina’s met productvideo’s beter converteren dan pagina’s zonder productvideo’s. De mogelijkheden voor het maken van een video zijn echter eindeloos. Hoe maakt u nu een video die ook daadwerkelijk converteert?
Op Multichannelmerchant.com geeft Justin Foster, medeoprichter en verantwoordelijke voor de business development van Liveclicker, tien tips om te zorgen dat uw productvideo’s resultaten opleveren, en niet enkel views.
1. Korter is meestal beter
Liveclicker heeft onlangs een onderzoek gedaan met 1.500 productvideo’s bij 25 retailsites om te achterhalen of de lengte van een video van invloed is op de conversie. De best presterende video’s bleken die van 30 seconden of minder te zijn. Video’s langer dan drie minuten presteerden het slechtst. Toon in een video dus alleen wat nodig is om de consument te overtuigen om het product (via uw winkel) te kopen of om hem verdere actie te laten ondernemen – niet meer.
2. Vertel de koper wat te doen
Video’s die duidelijk aangeven wat een shopper moet doen of waar hij naartoe moet, presteren beter dan video’s die dat niet doen. Heeft u zich nooit afgevraagd waarom in zo veel televisie ‘infomercials’ de call-to-action wordt herhaald: ‘Bel nu!’? Hetzelfde gaat op voor e-commerce video’s. In video’s op andere pagina’s dan productpagina’s is het aan te raden een link op te nemen om zo verkeer naar de productpagina’s te bevorderen. Markeer deze link met een duidelijke tekst als: ‘Klik hier om dit product te kopen’ of ‘Meer informatie’.
3. Zorg voor een kwaliteitsniveau dat gelijk is aan uw merk
U kunt - zoals bij zo veel dingen - zo veel of weinig mogelijk aan een video uitgeven als u wilt. Denk er bijvoorbeeld eens goed over na of u echt die camera van 10.000 euro nodig heeft; u kunt immers een hoop geld besparen door producten te gebruiken uit een iets lagere prijsklasse. Een complete basis studio-installatie die semiprofessionele kwaliteitscontent oplevert is bijvoorbeeld al beschikbaar voor minder dan 4.000 euro.
4. Gebruik een professionele microfoon
Slecht geluid kan een goede video gemakkelijk verpesten. Overweeg daarom een professionele microfoon om zo het opnemen van omgevings- en achtergrondgeluiden te minimaliseren. Gebruik in ieder geval nooit de ingebouwde microfoon van de camera; het geluid zal dof klinken en daarbij nemen deze microfoons omgevingsgeluiden juist goed op waardoor de kijker kan worden afgeleid van uw boodschap.
5. Wees niet schuw
Als uw merk niet op de een of andere manier wordt geïdentificeerd in een video, hoe weten shoppers dan wie u bent? Een inleidende grafische weergave van uw logo in twee of drie seconden kan al prima werken. Ook een licht watermerk van uw logo in video’s helpt de kijker om te weten wie u bent. Als u in uw video’s werkt met een presentator, zorg er dan voor dat hij uw bedrijf belichaamt.
6. Zorg dat u authentiek bent
We leven in een tijdperk van hyperinformatie en massacommercie; daarom zijn mensen op zoek naar authenticiteit. Merken die vertrouwen weten op te bouwen met hun klanten zijn de bedrijven die uiteindelijk vaak winnen. Onthoud dit oude gezegde en pas het toe op uw video’s: ‘No one likes to be sold. Everyone likes to buy.’ Als uw personeel goed geïnformeerd is over uw producten, overweeg dan om hen in te zetten voor de video’s. Een kleine uitglijder hier of daar is meestal snel vergeven als de presentator een authentiek bericht levert.
7. Laat het product zien
Dit lijkt misschien een domme tip, maar het wordt toch nog vaak over het hoofd gezien. Shoppers zijn aan het shoppen en willen een product zien, dus gebruik het product, hanteer het product, bespreek het product, show het product. Indien u een service biedt, wijs dan op de voordelen die de dienst oplevert.
8. Gebruik achtergrondmuziek
Een juiste muziekkeuze kan de shopping mood bevorderen. Dat is ook de reden dat veel offline winkels veel geld besteden aan muziek in de winkel. Kies dus ook voor uw e-commerce video’s muziek uit die de shopping mood prikkelt. Maar vergeet niet: niemand kijkt uw video om te luisteren naar een rockconcert (behalve als u een rockband bent die een album wilt verkopen). Het kan dus ook ‘too much’ zijn als het op achtergrondmuziek aankomt.
9. Vereenvoudig uw proces
Eenvoudige productieprocessen zijn makkelijker op te schalen. Overweeg het gebruik van één cameraopstelling in plaats van twee, schiet minder segmenten voor iedere video, upload bestanden direct naar de post-productie software of gebruik software die automatisch een aantal zaken toevoegt zoals intro’s, outro’s en dergelijke.
10. Zorg voor goed licht
Als u binnen filmt, zorg dan dat uw product goed is verlicht. En als u gebruikmaakt van een achtergrond, zorg dan dat deze gelijkmatig wordt verlicht. Schaduwen kunnen een goede video namelijk amateuristisch doen overkomen.
Bron: Multichannelmerchant.com
10 tips voor het creëren van converterende productvideo’s
2012-02-23T16:02:00
2017-05-27
180101
Ik ben het voor het grootste deel wel met het artikel eens maar bepaalde producten hebben nu eenmaal meer uitleg nodig dan een gemiddeld glas water en het netjes in beeld brengen en het fatsoenlijk uitleggen, kost nu eenmaal tijd. Een korte video is niet altijd beter. Als je maar zorgt dat de kijker geboeid blijft. En daar komt de kracht van een presentator om de hoek kijken.
Jarenlang heb ik voor diverse tv zenders als presentator gewerkt en heb heel veel live teleshopping gepresenteerd. Niet de voor gekauwde en gescripte informercials maar live producten demonstreren on-air. Uit ervaring kan ik je melden dat inderdaad teleshoptechnieken niet alleen op TV werken maar ook online. Call-to-actions en andere technieken blijven belangrijk. Net als het goed in beeld brengen van het product en de handelingen en de tonatie van de presentator.
In de loop der jaren heb ik gemerkt dat het presenteren van producten op beeld toch echt een vak is. Als je dit continue vanuit 1 camerastandpunt doet gaat dit snel vervelen is mijn ervaring. Dus ik zou als het mogelijk is altijd gaan voor "Multi-Cam" (meerdere camera's). Juist door met meerdere camera's te werken onderscheidt van andere productvideo's als unboxing video's en snel gemaakte product-reviews. Ik snap ook wel dat niet iedereen dit in huis heeft maar daar zijn oplossingen voor :-)
Verder een goed artikel met goede punten. Vooral punt 7, zie ik dat vaak vergeten wordt. Of je ziet een presentator met een product-je in de hand, die het product een beetje beweegt en dan wat verteld. Dat alles dan opgenomen met 1 camera zonder close-ups. Dan vraag ik me wel is af wat moet hier verkocht worden het product of de presentator.
Eigenlijk wil ik nog een punt 11 toevoegen heb niet de illusie van je video altijd van a tot z wordt uitgekeken.
De punten in dit artikel zijn een mooie leidraad om het eens te gaan proberen. Neem redelijk wat geduld en tijd mee dan lukt het vast wel. En anders... :-)
Zelf ben ik ook bezig met instructie video's te maken. Deze punten zal ik zeker meenemen bij het maken er van. Ben benieuwd hoe dit gaat helpen bij de verkoop
4000,= aan apparatuur is een aardig bedrag. Ik wil ook een aantal meubels op video zetten maar misschien is het beter om iemand in te huren. Misschien wil iemand komen filmen in ruil voor wat kasten :)
Het is natuurlijk ook een optie om een camera te huren.
Het lijkt mij veel slimmer en goedkoper om door een professionele partij te laten maken voor een taakstellend budget. Je kunt namelijk wel dure apparatuur kopen maar ermee werken is echt een vak apart.
Wij maken ontzettend veel productvideo's en hebben ook veel voorbeelden hiervan op hoog niveau.
Leuke tips voor het midden en kleinbedrijf. Zijn allemaal inkoppertjes. Als je je gezonde verstand gebruikt weet je dit toch ook. Daarbij komt dat LiveClicker op de US markt opereert en de NL markt echt TOTAAL anders is als het op dit soort dingen aankomt. Daarbij is iedereen er nu mee aan het experimenteren en heeft niemand nog de sleutel. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen. Succes allemaal!
Ik kan me de tijd herinneren toen ondernemers dachten dat ze zelf hun website konden maken. Inmiddels begrijpt iedereen dat je dat moet uitbesteden. Ik denk dat hetzelfde van toepassing is op (online) video.
De genoemde tips zijn heel nuttig, maar ik denk dat de meest belangrijke tip is dat je voor het beste resultaat een ervaren professional moet inhuren. Youtube staat vol met goedbedoelde amateur filmpjes, en daar is op zich niets mis mee, maar denk eraan dat de kwaliteit van je filmpje de merkbeleving van je potentiele klanten beïnvloed (zie punt 3).
@Frans, Ik ben blij dat jij ons aanspreekt op gezond verstand en ben benieuwd wat je bedoelt met 'de sleutel'. Is die er dan überhaupt wel? Kijk naar de website-analisten. Die beweren dat de oranje button het beste wordt gezien en men daar eerder op klikt. Is dat de sleutel naar een hogere conversie? En wat nu als oranje niet in je huisstijl past? Zou je dan door die ene optie een bak aan business laten lopen?
Of wat dacht je van de SEO bedrijve. Zoals ik het bekijk wil iedereen boven aan in de Google organische zoekresultaten veschijnen. IEDEREEN. Dus beweren de SEO'ers dat zij daar voor kunnen zorgen. Maar lukt het IEDEREEN om bovenaan te komen? Mijn zoekresultatane met dezelfde zoekwoorden zijn in Maastricht anders dan in Utrecht en weer anders in Groniningen. Uhhhh. Wat is in dat geval dan de sleutel?
Webvideo moet je don als onderdeel van een strategie, en niet omdat je persé een video wilt maken. Dat do je thuis maar.
Als ik in een echte winkel loop en een vraag heb over een artikel, zoek ik een medewerker van die winkel, en stel ik mijn vraag. Als het antwoord bevredigend is, besluit ik al dan nie tot aanschaf over te gaan. Als ik in een webwinkel een poduct bekijk, en daar een vraag over heb, open ik een extra tabblad, en google ik naar ervaringen van anderen... Daarmee kan het zijn dat ik een andere site vind en daar koop.
Een video kan voorkomen (ja, ik schrijf: KAN) dat de bezoeker dat extra tabblad openklikt op zoek naar info. Je moet dan wel precies weten welke weerstanden met doorgaans heeft mbt dit product en dat in de video behandelen. Lastig en veel werk? Jazeker. Je zou bijna denken dat het een vak is. Maar alleen de guru's hebben ons beloofd dat als je een webwinkel opent met hele lage prijzen, je heel rijk wordt, ieder ander weet dat het gewoon 'business as usual' is.
Op onze website hebben we voor- en nadelen beschreven van webvideo. Misschien leuk om te lezen.
Goede tips! Ben ook van plan om binnenkort video's toe te voegen aan m'n pre sale page. Dit artikel bevat handige informatie! Bedankt
Goede tips!
Ik denk alleen wel dat verschillende marketing strategiën beter werken voor de ene markt dan de andere markt, maar ook de cultuur die je aanspreekt.
Voorbeeld: Fransen identificeren zich beter bij een reclame waar één persoon in voorkomt en het product gebruikt, terwijl Nederlanders meer overtuigd zijn als meerdere mensen het product gebruiken (social proof).