Webwinkels kunnen zich ook in de toekomst blijven vestigen op bedrijventerreinen in Schijndel. De gemeente, die volgens de rechter had moeten optreden tegen een webwinkelier op zo’n terrein, gaat nieuw beleid ontwikkelen.
Dat schrijft het Brabants Dagblad vanochtend, waaraan Omroep Brabant refereert. De rechter in Den Bosch oordeelde onlangs dat de Axsys Group door het volledig runnen van webwinkels activiteiten ontplooit die alleen vanuit een pand met de bestemming ‘detailhandel’ mogen worden uitgevoerd. Daarmee overtreedt het bedrijf het lokale bestemmingsplan, waar de gemeente tegen had moeten optreden volgens de rechter.
Nieuw bestemmingsplan
Een woordvoerder van de gemeente liet gister aan het Brabants Dagblad weten dat webwinkeliers op bedrijventerreinen niet hoeven te vrezen: ze kunnen hun activiteiten voortzetten. Er wordt werk gemaakt van een nieuw beleid voor de detailhandel en een nieuwe visie op bedrijventerreinen, die als basis dienen voor een nieuw bestemmingsplan. Schijndel zou binnenkort een besluit nemen en voor de tussenliggende periode 'iets regelen'.
Onzekerheid en schade
Thuiswinkel.org wil binnenkort in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de positie van webwinkels in het ruimtelijk beleid. In een blog-posting schreef directeur Wijnand Jongen gisteren dat veel huidige bestemmingsplannen zijn opgesteld in een tijd dat webwinkels nog niet of nauwelijks bestonden. ‘Verouderderde bestemmingsplannen zorgen voor onzekerheid bij ondernemers en leiden rechtstreeks tot economische schade voor de online winkeliers en de Nederlandse economie.’
Ruimtelijke uitstraling
Bij gemeenten moet volgens Thuiswinkel.org een ‘omslag in denken’ plaatsvinden en in bestemmingsplannen zou standaard rekening moeten worden gehouden met webwinkels. Jongen: ‘Zo kunnen uitzondering- of ontheffingsbepalingen opgenomen worden die rekening houden met de feitelijke ruimtelijke uitstraling van de webwinkel.’
De afdeling voorlichting en de functioneel betrokken ambtenaren van de gemeente Schijndel waren vanochtend niet beschikbaar voor commentaar, net als de Axsys Group.
Zie ook een blog-posting van juridisch adviseur Maarten Braun (ICTRecht): Uitspraak rechter lijkt kort door de bocht.
Zo. Ook deze storm is weer overgewaaid....
Ik verwacht er nog wel meer (veel steden en dorpen hebben een probleem in de binnenstad of het winkelgebied), maar uiteindelijk blijken het veelal traditionele winkeliers met vriendjes in de lokale politiek die dergelijke zaken aankaarten waarna een wethoudertje er opeens een statement van probeert te maken.... Let maar op!
Probleem is dat traditionele winkels met gemiddeld personeel (u kent ze wel: "als het er niet meer hangt is het er niet" of "het grote verschil tussen deze apparaten? Deze heet 12 Megapixel en deze 14...") absoluut geen toekomst meer hebben!
Maar goed: dat geldt ook voor 80% van de prijsstuntende webwinkels die zich ernstig verslikken in de kosten van onderhoudt van een website, transport, verpakking, service en voorraad!
Uiteindelijk gaat het allemaal een plek krijgen en gaan de échte ondernemers overblijven. zowel e-commerce als meer traditioneel.
Mag een postorder bedrijf wel op een bedrijventerein?
Dit zijn mooiere berichten.
Ben benieuwd of de grotere multinationals hier achter zitten? Deze betalen namelijk grand-prix prijzen in de binnenstad en zien zo hun marktaandeel verliezen aan de mkb'ers.
Aan Outdoor: niet direct zo negatief over de politiek! Zelf ben ik naast ondernemer tevens raadslid in Hilversum (D66). Met vriendjespolitiek komt een wethouder echt niet meer weg in deze tijd van sociale media.
Het fenomeen webwinkel is realtief nieuw voor gemeenten. Uiteraard moet daar een goede vorm voor gevonden worden in bestemmingsplannen. Bestemmingsplannen moeten volgens de wet elke tien jaar opnieuw worden vastgesteld. Daarom is nu overleg met VNG een prima zaak. Want een gelijksoortig oplossing voor alle gemeenten is uitraard het beste. Schijndel is al op de juiiste weg.
Grotere webwinkles met eigen opslag en distributie horen wat mij betreft thuis op een industrieterrein. Dat wil je toch niet in een smal straatje in de binnenstad? Gaat het om een eenmanszaak (website plus een telefoonnummer), ja, dat is weer wat anders. Kortom, het is best wellastig om dit in regelgeving goed neer te zetten.
Met vriendlijke groet,
G. Kroon
goed nieuws.
Ouderwetse ambtenaartjes moeten nog even wennen aan fenomenen als webwinkels/webshops ;)
grt
paul
Alpha webwinkels
Een bijzonder bekrompen en achterhaalde uitspraak van deze rechter. Ook voorbijgaand aan de al tientallen jaren gevestigde practijk van postorderbedrijven die we toch echt niet in de winkelcentra gevestigd zouden willen zien (denk aan Wehkamp en Neckerman bijvoorbeeld, ziet u die al het winkelcentrum van Zwolle domineren? ).
Zeker nu de winkels in de winkelcentra snel aan omzet aan het verliezen zijn zullen we de webwinkels moeten koesteren.
Laten we eerlijk zijn, economische stimulansen ontbreken al voor deze bedrijfstak. Zelfs ernstige bedreigingen voor deze economische motor worden nauwelijks aangepakt, zoals de inmiddels bekende internetfraudes, die door de politie grotendeels veronachtzaamd worden laat staan actief opgespoord.
De nederlandse economie heeft de groei in de internethandel heel hard nodig. Zeker nu bekend is geworden dat de convetionele winkels meer en meer marktaandeel verliezen aan de internetwinkels. En daar zitten ook veel internetwinkels in het buitenland bij. De nederlandse internetwinkels zijn daarbij al in het nadeel door de betrekkelijk kleine thuismarkt en de hoge transportkosten naar het buitenland, maar komen nog meer op achterstand te staan als ze verbannen worden naar de peperdure winkelcentra. Dat is een beperking die het buitenland niet kent. Nu de raad van state afgelopen jaar de internetwinkel vanuit huis al heeft verboden, gevolgd door deze uitspraak waar deze branche van de bedrijventerreinen weggestuurd worden blijven alleen de absurd dure winkelruimtes over. Dat zal heel snel tot economische krimp gaan leiden in de detailhandel en zelfs onze handelsbalans gaan beïnvloeden, in negatieve zin.
Kom op Kabinet wordt eens wakker en kom op voor de snelst groeiende sector van onze economie !!!