Twinkle | Digital Commerce

Rakuten wil Amazon voorbij met nieuwe overnames

2017-05-27
675224
  • [nieuws]
  • 1:34

Rakuten wil Amazon van de troon stoten als grootste e-commerce speler van de wereld. Het Japanse concern heeft volgens de CEO honderden miljoenen euro’s klaarliggen om acquisities te doen, onder meer in Europa.


Dat zegt Hiroshi Mikitani in een interview met het Duitse Handelsblatt. Volgens de oprichter en CEO beschikt Rakuten over een zeer hoge cashflow, die het concern veel mogelijkheden biedt. De Japanner noemt Europa als belangrijke groeiregio: ‘Daarom willen wij verdere overnames doen.’

PriceMinister, Tradoria, Onzo.ru en Play.com
Rakuten betaalde in 2010 al ongeveer tweehonderd miljoen euro voor het Franse PriceMinister. In juli vorig jaar werd het eigenaar van het Duitse webwarenhuis Tradoria, dat inmiddels is omgevord tot Rakuten.de. In september volgden een participatie in ‘de Russische Amazon’ Ozon.ru en de overname van de Britse pure player Play.com.

Kobo
Maar de honger van het bedrijf is nog niet gestild, getuige de uitspraken van Mikitani in Handelsblatt. Ook buiten ons continent probeert Rakuten door acquisities een vuist te maken tegen wereldmartkleider Amazon. Afgelopen november werd Kobo nog overgenomen, een Canadees bedrijf in e-readers en e-books. Het gerucht gaat dat Kobo in zee gaat met Libris en Blz., waardoor Rakuten zich steviger gaat bemoeien met de Nederlandse markt.

Samenwerking in digitaal lezen
De deal met Libris en Blz. is gelet op de visie van Mikitani niet onlogisch: anders dan Amazon probeert Rakuten door samenwerkingen te verdienen aan digitaal lezen. Dochter Kobo sloot op de Europese markt al deals met warenhuisketen Fnac in Frankrijk, kioksketen WH Smith in Groot-Brittannië en recentelijk met Media Markt in Duitsland.

Prestaties
De omzet van Rakuten, dat veel verschillende activiteiten in de lucht houdt, kwam afgelopen jaar naar schatting uit op ongeveer 4 miljard euro. Hieronder vindt u een presentatie van de prestaties in de eerste negen maanden van 2011 (pdf).


Size: 1.1M bytes Modified: 2 June 2016, 13:45