Twinkle | Digital Commerce

NMa bevestigt: onderzoek reisbranche stopt

2017-05-27
180101
  • 1:28

De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) staakt zijn onderzoek naar machtsmisbruik en verboden prijsafspraken in de reisbranche. De kartelwaakhond laat branchevereniging ANVR haar Algemene Agentuurvoorwaarden aanpassen, maar daarmee is de kous af.

De NMa heeft zojuist een verklaring op zijn website gepubliceerd. Daarin staat: ‘De NMa heeft de  reisbrancheorganisatie ANVR (belangenbehartiger van circa 1.550 reisbureaus en 200 touroperators, red.) haar Algemene Agentuurvoorwaarden laten aanpassen. Het ANVR-besluit over deze aanpassing ligt vanmiddag voor bij de algemene ledenvergadering. De voorwaarden zouden de prijsconcurrentie bij de verkoop van reizen kunnen beperken. De aanpassing van de voorwaarden neemt dit risico weg. De NMa heeft daarom besloten het onderzoek naar overtredingen van de mededingingswet in de reisbranche te stoppen, nadat het besluit is genomen.’

Signalen
De NMa viel vorig jaar februari binnen bij verschillende grote reisondernemingen. Dat deed de waakhond naar eigen zeggen ‘op basis van signalen dat touroperators en reisagenten afspraken hadden gemaakt om geen kortingen te verlenen bij de verkoop van reizen aan consumenten en om vernieuwende internetconcepten die korting gaven collectief te boycotten'.

Verbod op korting
Tijdens het onderzoek constateerde de NMa dat er reisagenten waren die de Algemene Agentuurvoorwaarden interpreteerden als een verbod om zelf kortingen te verlenen bij de verkoop van reizen. Dat zou leiden tot beperking van de concurrentie. Met de aanpassing wordt benadrukt dat de voorwaarden geen verbod inhouden om zelf korting te bieden.

Boycot van internetconcepten
Over de boycot van vernieuwende internetconcepten zegt de NMa verder niets specifieks in zijn verklaring. Duidelijk is in ieder geval dat er geen vervolgonderzoek komt, laat staan sancties.

NB: Vanochtend schreef De Telegraaf al dat reisbureaus furieus zijn op de NMa, omdat ze een miljoenenschade zouden hebben geleden. 'Niet alleen aan kosten voor juridische bijstaand, maar ook reputatieschade en gemiste inkomsten.'