Hoe meer we online kopen, hoe belangrijker de organisatie van logistiek processen wordt. Steeds meer bedrijven en mensen werken in dit dynamische vakgebied. Vereniging Logistiek management (vLm) besloot om een speciaal netwerk annex kennisplatform voor te starten.
Ik hoor het best veel om me heen: ‘Ik ga de manier waarop ik dingen heb georganiseerd toch niet delen met een ander? De concurrent zou maar mooi m’n goede ideeën kunnen pikken’. Aan de ene kant een begrijpelijke reactie. Anderzijds: er zijn veel sectoren waarin er tussen ondernemers wel openheid is en waarbij er door het leren van elkaar een enorm sterke sector is ontstaan. Neem de Nederlandse tuinbouwsector, waarin een grote concurrentiekracht is ontstaan door intensieve samenwerking. De kwekersverenigingen per product (rozen, tomaten, etc.) zijn daar een sprekend voorbeeld van. Of neem Silicon Valley: ook zo’n voorbeeld van kennis- en netwerkconcentratie.
Fulfilment
Ik heb afgelopen woensdag de eerste bijeenkomst van de nieuwe community bijgewoond. Nou, ‘bijgewoond’? Het was een workshop, dus voor alle deelnemers was het gewoon hard werken. Deze eerste activiteit werd bezocht door circa dertigpersonen, die allemaal nauw betrokken waren bij logistieke activiteiten voor e-commerce. Het onderwerp dat centraal stond was fulfilment, da’s een vak apart. Dus ook een vak waarin je stappen kunt zetten van amateur naar professional. Consultant Jeroen van den Berg nam ons mee in een stappenplan om bij fulfilment te groeien in professionaliteit: betere dienstverlening naar de klant, efficiency-verbetering in de processen, management en organisatie. Na de theorie kwam de praktijk: een bedrijfsbezoek aan Van de Scheur Logistiek in Lelystad, de locatie waar het bedrijf zijn fulfilment-activiteiten heeft geconcentreerd. Tijdens het bedrijfsbezoek werd specifiek stilgestaan bij ontvangstprocessen, verschillende methoden van orderpicking, verpakkingssystemen, warehouse-IT, et cetera.
Nuttig initiatief of gevaarlijk terrein?
Tja, om nog even terug te komen op dat dilemma. Kennis delen: kans of bedreiging? Van de deelnemers heb ik de indruk gekregen dat ze heel actief meededen. Er werden weinig katten uit de boom gekeken. Om de tuinbouwsector en de kwekersverenigingen nog maar eens aan te halen: de toekomst zal uitwijzen of de community een kweekvijver is die inspirerend werkt en waaruit nieuwe contacten en initiatieven op logistiek gebied worden geboren. Of het wordt een club waar deelnemers alleen maar willen consumeren en niet willen geven. Dan is het uiteraard einde community, want een community zonder open onderlinge communicatie is treurigheid ten top.
Het was inderdaad een inspirerende bijeenkomst. Nu kijken hoe we het delen van kennis op een effectieve manier kunnen vormgeven.