Twinkle | Digital Commerce

Wat als mijn leverancier failliet gaat?

2017-05-27
181101
  • 1:51

Als webwinkelier heeft u met veel juridische vraagstukken te maken. Daarom beantwoordt Steven Ras, ICT-jurist bij ICTRecht, in deze rubriek concrete lezersvragen om u zo goed mogelijk door het doolhof van wet- en regelgeving te leiden.

De lezersvraag van deze maand is: Ik ben met mijn webshop volledig afhankelijk van toeleveranciers, bijvoorbeeld de hostingprovider. Wat als deze failliet gaan?

Tekst: Steven Ras

Een faillissement lijkt uitzonderlijk, maar het komt vaker voor dan u denkt. Naast een faillissement zijn er overigens ook andere situaties, zoals bedrijfsovernames, fusies of het overlijden van de eigenaar van de eenmanszaak, waardoor diensten van uw toeleverancier(s) ineens niet langer worden geleverd. De consequenties kunnen voor u zeer serieus zijn. Wanneer een toeleverancier failliet gaat, zullen de toeleveranciers van uw toeleverancier waarschijnlijk niet langer leveren, zodat de diensten niet langer beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hostingprovider waarop het webwinkelplatform draait. Zonder hosting is het platform ook niet langer beschikbaar.

Klassieke oplossing
Wettelijk is er niets geregeld voor deze situatie. Het is dus zeer belangrijk om na te denken over de consequenties en hoe deze op te lossen zijn. Natuurlijk moet dat ruim van tevoren gebeuren. De klassieke oplossing voor een failliete softwareleverancier is escrow. Hierbij wordt de broncode bij een derde in bewaring gegeven en bij faillissement beschikbaar gesteld aan de klant. Voor SaaS- en clouddiensten is dat maar zelden genoeg. Een online dienst is meer dan een verzameling broncodes. De hard- en softwareomgeving is essentieel – om van de opgeslagen data nog maar niet te spreken. Data escrow is veel lastiger te regelen, omdat data immers elke dag kan wijzigen.

Afspraak
Het kan een oplossing zijn om vooraf afspraken tussen afnemer, leverancier én hostingprovider te maken. Bijvoorbeeld over een termijn na het faillissement van de leverancier waarin de hostingprovider de dienst toch in de lucht houdt, mits de afnemer de maandelijkse hostingkosten betaalt. De curator moet hier echter mee instemmen, aangezien hij niet verplicht is de dienstverlening voort te zetten. Als het beter voor de schuldeisers is om de servers af te koppelen en te verkopen, dan mag hij dit doen. Oók als er zo’n driepartijenafspraak is gemaakt. De curator mag namelijk ongestraft wanprestatie plegen bij contracten van de failliete partij.  

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 8-2011.