Twinkle | Digital Commerce

ShopVIP slaat brug naar fysieke outlets met Cameleon-deal

2017-11-08
300360
  • 1:43

ShopVIP is overgenomen door Cameleon, een Belgische aanbieder van fysieke en digitale besloten verkopen. ShopVIP en Snapstore, de shopping community van Cameleon, blijven naast elkaar bestaan. Onder de nieuwe eigenaar kan ShopVIP restanten slijten in fysieke outlets.

Bram Streefland en Gavin Dresselhuis zetten ShopVIP eind 2008 in de markt, toen gepresenteerd als de eerste flash sale community van Nederland. Een jaar geleden breidde het bedrijf, goed voor zo'n 5 miljoen euro omzet in 2011, zijn activiteiten uit naar Vlaanderen. Na de overname door Cameleon laat het de Belgische markt aan Snapstore. Streefland en Dresselhuis hebben overigens zelf een klein belang in Cameleon gekregen, als onderdeel van de aandelentransactie.

‘Destockage oplossing’
Cameleon, dat al sinds de jaren tachtig fysieke uitverkopen organiseert voor leden, stevent dit jaar af op een omzet van 50 miljoen euro, tien keer zoveel dus als die van ShopVIP. ‘Wij zijn overtuigd van de kracht van de multichannel strategie die Cameleon voert’, motiveert Streefland de aandelenruil. ‘Een pure internetaanpak biedt geen globale destockage oplossing aan onze partners. Sommige producten moeten worden verkocht in fysieke winkels, waaronder de retouren van de online verkopen. Alleen Cameleon is in staat om deze veelomvattende en geïntegreerde oplossing te bieden in de Benelux.’

Consolidatie
Streefland merkt op dat met de overname een consolidatie optreedt in de Benelux. In een interview met Twinkle benoemde de toenmalige CEO van concurrent Vente-Exclusive vorig jaar al de noodzaak van schaalgrootte. Thierry Petit, oprichter van het Franse Showroomprive.com, deed daar nog een schepje bovenop. Hij zei een halfjaar geleden op een congres in Berlijn: ‘Uiteindelijk zullen er in Europa twee of drie partijen overblijven. Merken zitten niet te wachten op al die verschillende aanbieders en zullen zich er aan slechts één committeren. Wij hopen dat we een goed alternatief voor Vente-privee.com (Europees marktleider, red.) kunnen blijven bieden.’

Showroomprive.com als Vente-privee.com naar Nederland
Zowel Showroomprive.com als Vente-privee.com hebben aangekondigd hun entree te maken in ons land. Overigens roeren ook Amazon (met BuyVIP) en eBay (Brand4friends) zich op de drukke Europese markt voor besloten flash sales.