Twinkle | Digital Commerce

‘Open geen webwinkel’

2017-11-08
180101
  • 1:48

Waar zouden we zijn als we in 2007 onze webshop hadden gesloten of zelfs nooit hadden geopend? Een vreemde vraag, zeker nu de cijfers over het afgelopen jaar bekend zijn. De afgelopen drie à vier jaar is online winkelen in Nederland weer hard gegroeid. Vanwaar dan toch die vraag?

De aanleiding voor dit artikel was een nogal opmerkelijk - zeg maar rustig bizar - bericht op Twinklemagazine.nl, waar ik bij toeval tegenaan liep. In het bericht, dat stamt uit 2007, waarschuwt de Raad Detailhandel Nederland (RND) alle winkeliers geen webshop te openen. De voorzitter van Platform Detailhandel (tegenwoordig Detailhandel Nederland) stelt daarin zelfs dat een ‘webwinkel leidt tot omzetderving’. Stel dat je dat advies destijds had opgevolgd: je had géén webshop geopend of de bestaande webshop zelfs weer gesloten...

Inmiddels vier jaar later is het wel duidelijk dat online winkelen niet meer weg te denken is uit het digitale ‘straatbeeld’. Een veel gehoord geluid is dat het onderdeel ‘funshoppen’ van het fysieke winkelen niet verloren moet gaan. Online funshoppen zou een mindere ervaring zijn? Ik heb juist de overtuiging dat het digitaal winkelen extra dimensies kan toevoegen aan het winkelen. Er zou ook niet moeten worden gestreefd naar het evenaren van het fysiek winkelen, maar naar het zoeken en ontwikkelen van nieuwe ervaringen voor de consument. Denk hierbij aan social shopping op de eigen site of in sociale netwerken, 3D mogelijkheden en selecties op basis van persoonskenmerken. Online shopping is al een behoorlijke markt, maar heeft ook nog heel veel potentie.

Nu nog starten? De markt mag verdeeld lijken, maar nu starten kan nog en heeft ook voordelen. Je kunt goed uitzoeken wat er al is en waar nog mogelijkheden liggen om iets unieks te bieden. Er is meer kennis dan ooit voorhanden en de techniek is verbeterd, goedkoper en eenvoudiger in het gebruik. Je kunt alles direct ‘goed’ aanpakken. Maar zekerheid voor succes krijg je niet cadeau.

Patrick Kerssemakers is CEO van Fonq.nl. Hij geeft voor het volgende nummer het stokje door aan Marc Koster, CEO van Create2Fit.

Deze posting verscheen eerder als wisselcolumn in Twinkle 6-2011.