Twinkle | Digital Commerce

E-commerce vooral nog nationale business

2017-11-11
266228
  • 1:45

Vier op de tien Europeanen (40 procent) kopen inmiddels online. Dat is aanmerkelijk meer dan een jaar geleden, toen 34 procent van de EU-burgers webshopper was. Het aantal webkopers over de grens groeit minder hard. Onvoldoende, vindt de Europese Commissie.

Vorig jaar rapporteerde de Europese Commissie dat 8,1 procent van de Europese burgers een aankoop deed bij een webwinkel in een andere lidstaat. Dat percentage is gegroeid tot 8,8 procent, becijferde Eurostat. Bijna één op de elf Europeanen is dus eeen cross border shopper, tegenover één op de twaalf vorig jaar.

Digitale Agenda
De Europese Commissie heeft laten weten dat de cijfers haar niet meevallen; in de Digitale Agenda staat dat 20 procent van de Europeanen in een andere lidstaat moet kopen in 2015. In het huidige tempo wordt die doelstelling van agendabeheerder Neelie Kroes (interview) niet gehaald. De Europese Commissie spreekt in zijn Digital Agenda Scoreboard dan ook van ‘insufficient progress’.

MKB
Dat ligt volgens de Europese Commissie niet alleen aan de burgers in de lidstaten, maar ook aan kleine en middelgrote bedrijven, die zich maar mondjesmaat op het web begeven: het aantal small and medium-sized companies (SME’s) dat online verkoopt groeide wel, met 2 procentpunten tot 13 procent van de bedrijven. Maar over vier jaar moet één op de drie Europese mkb-bedrijven (33 procent) online verkopen, maakt de rode lijn in de figuur duidelijk.Burgers
Van alle internetgebruikers in de EU koopt 57 procent inmiddels online, 40 procent van alle ingezetenen. In acht landen, waaronder Nederland, koopt meer dan de helft van de inwoners online. Groot-Brittannië leidt de dans, met 67 procent webkopers:Uit de figuur blijkt dat in slechts vijf landen meer dan 20 procent van de inwoners online koopt in een ander EU-land. Nederland hoort daar niet bij. Hoewel ons land op dit punt iets beter scoort dan het EU-gemiddelde (in blauw), koopt maar één op de negen landgenoten wel eens online over de grens.

Het complete Digital Agenda Scoreboard van de Europese commise vindt u hier (pdf).