Twinkle | Digital Commerce

‘Verschillen groter dan gedacht bij aanbod e-mailtools’

2017-05-27
180101
  • 2:07

Het Amerikaanse Red Pill Email en het Nederlandse Emailmonday hebben samen de ‘Email Vendor Functions and Features Guide’ uitgebracht. In dit rapport worden 53 leveranciers van e-mailtools met elkaar vergeleken. De verschillen zijn groter dan de onderzoekers verwachtten.

Uit het rapport komt onder meer naar voren dat Nederland, samen met Duitsland en Groot-Brittannië, wordt gezien als de bakermat van Europese e-mailmarketing. Deze drie landen zijn voor veel e-mail service providers (esp’s) de springplank naar (andere delen van) Europa.

Weerslag
Hoewel esp’s ook buiten hun eigen landsgrenzen kijken, heeft de populariteit van e-mailmarketing in de verschillende landen ook zijn weerslag op het aantal esp-oplossingen. Dit vertaalt zich weer in het aantal opgenomen esp’s in het onderzoek. Zo is het aantal leveranciers van e-mailtools uit Nederland met zeven het hoogst, gevolgd door Groot-Brittannië, Duitsland, België en Frankrijk.

Verschillen
Ondanks dat alle leveranciers van e-mailtools het belangrijk vinden dat er goed wordt nagedacht over een e-mailmarketingbeleid, biedt 20 procent van de leveranciers geen advies over strategie. Een kwart van de leveranciers biedt geen creatieve diensten aan.

In de e-mailtools zelf zijn ook verschillen te zien. Als u als bedrijf meer controle wilt over de data in plaats van enkel een eenvoudige export van inschrijvingen, dan is het goed om de verschillende esp’s naast elkaar te bekijken. Zo blijkt uit het onderzoek dat er leveranciers zijn die 89 procent van de functies voor data control aanbieden, maar er zijn ook leverancier die slechts 20 procent van deze functies beschikbaar stellen.

Aanbod
Een nieuwe trend is het opnemen van vooraf geconfigureerde campagnes, zoals een verlaten winkelwagen, welkomstmail en automatische herverzending als de mails niet worden geopend. Met dit type mailings zijn veel hogere resultaten te behalen, maar slechts 2 van de 28 esp’s blijken alle typen vooraf geconfigureerde e-mailings aan te bieden. Het overgrote deel biedt minder dan 40 procent aan en een aantal biedt dergelijke campagnes helemaal niet aan.

Voor bedrijven die op zoek zijn naar een SaaS e-mailmarketingoplossing is er goed nieuws, want bijna alle esp’s bieden dit tegenwoordig aan. Zelfs enkele esp’s die oorspronkelijk alleen lokaal geïnstalleerde software leverden, zijn nu om en bieden dezelfde software als service - soms via een reseller die deze gehost heeft en dezelfde functionaliteiten biedt.

Het onderzoek
Twee jaar geleden kwam het eerste Amerikaanse rapport uit waarin leveranciers van e-mailtools met elkaar werden vergeleken. Het is dit jaar voor het eerst dat Europese leveranciers in het rapport zijn meegenomen. Hierdoor biedt het onderzoek volgens de opstellers een vollediger beeld van de internationale esp-markt. Het uitgebreide rapport met meer informatie en diverse vergelijkingstabellen en -grafieken kunt u hier aanschaffen.

Bron: Emailmonday.com