Twinkle | Digital Commerce

Webprint-oprichter duwt maaltijden door brievenbus

2017-05-27
180101
  • 1:30

Ton Marsman, die vorig jaar geesteskind Webprint verliet, heeft een culinair internetconcept gelanceerd. Op Kookland.nl zijn ambachtelijk bereide maaltijden te koop, die door TNT Post worden bezorgd. De maaltijden blijven minimaal 24 uur goed buiten de koelkast.

Webprint-oprichter Marsman (interview uit 2008 hier), die ook aan de wieg stond van de Nederlandse activiteiten van Conrad, vertelt: ‘Ik ben al zeven jaar bezig met dit concept. Ik zocht steeds naar een manier om maaltijden door de brievenbus te kunnen leveren, waarna ze nog wel houdbaar blijven tot mensen thuiskomen. Ik wilde gebruik maken van de logistieke mogelijkheden die er al zijn. Het zet geen zoden aan de dijk om pizzakoeriertjes rond te laten rijden met zulke maaltijden. Dat zijn doodgeboren kindjes.’

High pressure processing
De oplossing vond Marsman in koudepasteurisatie en high pressure processing. Die conserveringstechnieken maken dat de ambachtelijke maaltijden van Twentse koks zonder smaakverlies en met behoud van vitaminen een etmaal te bewaren zijn buiten de koelkast. Vervolgens blijft het eten nog eens vier dagen goed in de koelkast.

Drie gangenmenu
Met het concept - een drie gangenmenu is er vanaf 14,95 euro inclusief verzendkosten - mikt Marsman naar eigen zeggen op eenpersoonshuishoudens, tweeverdieners en 55-plussers. Wie voor 13.30u. eten bestelt op Kookland.nl, vindt de maaltijden de volgende dag op de mat. Volgens Marsman beschikken de koks van Kookland over de capaciteit om dagelijks een paar honderd bezorgmaaltijden te bereiden.

Incubatietijd
De Twentse internetondernemer geeft zijn nieuwe onderneming de tijd om te groeien: ‘Een concepten als dit heeft een paar jaar incubatietijd nodig om te groeien online, weet ik uit ervaring. Dus in het begin moet je het misschien doen met een paar bestellingen per dag. Maar alles wat je goed doet, gaat van mond tot mond verder.’