Twinkle | Digital Commerce

Amazon blijft veel harder groeien dan de markt

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:52

Amazon boekte in het derde kwartaal van dit jaar een omzet die 39 procent hoger lag dan die in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Toch bleven de inkomsten achter bij de eigen verwachting. De groei in Noord-Amerika overtreft die in andere delen van de wereld.

Amazons omzet in juli, augustus en september kwam uit op 7,56 miljard dollar, waar die vorig jaar 5,45 miljard dollar bedroeg. De inkomsten lagen ook een stuk hoger dan die in het tweede kwartaal van dit jaar. Toen werd 6,57 miljard dollar omgezet, 41 procent meer dan in Q2 van 2009.

231 miljoen dollar winst
Waar Amazon bij de publicatie van de tweede kwartaalcijfers een omzet van 7,62 miljard euro verwachtte voor Q3, bleven de inkomsten daar 60 miljoen dollar onder. De omzet van Amazon groeit wel harder dan die in de belangrijke e-commerce markten in de wereld. De winst in het afgelopen kwartaal kwam uit op 231 miljoen dollar, 16 procent meer dan die in hetzelfde kwartaal vorig jaar (alle cijfers hier).

Amerikaans versus internationaal
De Amerikaanse en de internationale omzet van Amazon groeien niet langer naar elkaar toe. Integendeel: de inkomsten in de Verenigde Staten en Canada groeiden met 45 procent tot 4,13 miljard dollar, waar de groei elders 32 procent bedroeg, goed voor 3,43 miljard dollar.

Amazon roerde zich de afgelopen periode op de Europese markt met de overname van BuyVip en de expansie van schoenensite Javari. De grootste webwinkelier ter wereld introduceerde free shipping naar 13 Europese landen, waaronder Nederland. Ook breidde Amazon zijn dienst Fulfilment by Amazon (FBA) uit voor Britse retailers die willen verkopen op het Europese continent.

EBay
Eerder deze week maakt eBay zijn cijfers over het derde kwartaal bekend. Bij een omzet van 2,25 miljard dollar werd een winst van 432 miljoen dollar geboekt. Dat is respectievelijk 1 en 23 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Overigens moet worden aangetekend dat de totaalomzet 10 procent hoger ligt dan in die dezelfde periode vorig jaar, als de eenmalige inkomsten uit de verkoop van Skype destijds buiten beschouwing worden gelaten.

De omzet van payments, waaronder PayPal (plus 22 procent) en Bill Me Later (plus 54 procent), groeide een stuk harder dan die in andere takken van eBay.