Twinkle | Digital Commerce

Shopfish.nl verwijdert toolbar na kritiek

2017-05-27
180101
  • 1:31

Shopfish.nl heeft zijn veelbesproken add on alweer in de ban gedaan. De cashback-site, die ook kortingscodes verstrekt, wees shoppers in webwinkels op voordeel dat ze daar konden krijgen. Floris de Haes: ‘Het was niet onze intentie schade toe te brengen.’

Leden van Shopfish.nl die de add on hadden geïnstalleerd werden via een groen knipperend lampje in de browserbalk geattendeerd op eventuele cashback en kortingscodes in webshops. Dit moest hen een geruststellend gevoel en Shopfish.nl veel affiliatevergoedingen opleveren. Directeur Floris de Haes noemde de add on vorige week 'een vorm van preventie’ tegen het overschrijven van cookies door anderen.

'Niet zo blij'
De Haes dacht dat hij de eerste was die een dergelijke toolbar in Nederland introduceerde en kon zich voorstellen dat anderen ‘niet zo blij’ zouden zijn met de stap. In het eerste had hij geen gelijk (Eengoedezaak.nl en Splinq.nl gingen Shopfish voor, zo maakten lezers in de comments aan Twinkle duidelijk), in het tweede wel: Haes haalde zich de toorn van vele betrokkenen uit de affiliatewereld op de hals.

Klachten
Roger Kenbeek van Zanox liet in een reactie op de Twinkle-berichtgeving weten dat toolbars niet zijn toegestaan in de Nederlandse gedragscode van het netwerk. Dit gegeven, plus de klachten van individuele adverteerders die binnen kwamen bij andere netwerken, deden Shopfish.nl ertoe besluiten de add on te verwijderen. De Haes: ‘We hebben nooit de intentie gehad om schade toe te brengen, wel om shoppers het leven makkelijker te maken.’

Slagkracht
De Haes bekent eieren voor zijn geld te hebben gekozen. Hij sluit niet uit dat toolbars in de toekomst wel geaccepteerd zullen worden: ‘Het is wachten op een grotere partij die zoets doet. Een partij die de kracht heeft om zich niet zo snel uit het veld te laten slaan.’