Twinkle | Digital Commerce

Kassa stelt eenmalige machtiging aan de kaak

2017-11-11
180101
  • 1:30

Kassa besteedde dit weekend aandacht aan webwinkels die betaling per eenmalige machtiging aanbieden, zonder een handtekening te eisen. Hierdoor kan eenvoudig op kosten van een ander worden besteld. De webwinkelier betaalt dan de rekening voor de fraude, aldus Currence.

Kassa nam zelf de proef op de som. Een medewerker van Vara’s consumentenprogramma bleek eenvoudig op andermans rekening te kunnen bestellen bij onder meer TNT Post, Boox.nl en Foto.com. Om een handtekening of alternatieve vorm van verificatie werd niet gevraagd.

Geen machtiging
In dit soort gevallen krijgt de gedupeerde altijd zijn geld terug van de webwinkelier in kwestie, aldus Bob Goulooze van Currence zaterdag in de studio van Kassa. Behalve zijn product is de ondernemer dan dus ook zijn geld kwijt. Kern van Gouloozes betooog: de webwinkelier sluit een contract bij een bank om te mogen incasseren. Hij moet dat vervolgens wel op bepaalde voorwaarden doen; Als een handtekening ontbreekt, is er simpelweg geen sprake van machtiging en heeft hij geen recht van spreken.

Aan de bel trekken
Goulooze vulde aan dat de Nederlandse banken werken op basis van vertrouwen en dus niet elke keer controleren of de koper en de betaler wel dezelfde zijn. Gevolg is dat consumenten hun bankafschriften moeten controleren en gedupeerden steeds zelf aan de bel moeten trekken bij vermeende fraude.

Maar het probleem valt mee, benadrukte Goulooze: van de 8 tot 9 miljoen eenmalige incasso's die jaarlijks zonder handtekening bij de banken worden aangeboden, gaat het volgens schattingen van Currence slechts in 80 tot 100 gevallen mis.

Kwart van de webwinkeliers biedt machtiging
Machtiging wordt door ongeveer een kwart van de webwinkeliers als betaalmethode aangeboden, blijkt uit een onderzoek waaraan Currence refereert in zijn communicatie over de spectaculaire groei van iDeal.