Twinkle | Digital Commerce

'Apple gaat concurreren met Amazon op digitale leesmarkt'

2017-11-08
180101
  • 1:34

Apple voert gesprekken met verschillende uitgevers om boeken digitaal te gaan verspreiden. Dat zal gebeuren via Apples ‘tablet’, die naar verwachting volgende week wordt gepresenteerd. Dat meldt The Wall Street Journal, dat de informatie ontving van HarperCollins.

HarperCollins, net als The wall Street Journal onderdeel van Rupert Murdoch’s News Corp., voerde verschillende gesprekken met Apple. Ook andere boekuitgevers schoven al bij Steve Jobs en consorten aan.

Tussen computer en smartphone
Apple heeft journalisten een beknopte uitnodiging gestuurd voor een bijeenkomst volgende week woensdag in San Francisco. ‘Come see our last creation’, luidt de korte boodschap. Volgers van Apple gaan ervan uit dat het bedrijf komt met een tablet, die het midden houdt tussen een computer en een smartphone. Naar verwachting komt het product, dat rond de duizend dollar zou gaan kosten, in maart op de (Amerikaanse) markt.

ITunes of downloadshop
De gesprekken die uitgevers voeren met Apple, duiden erop dat de tablet in ieder geval ook dienst zal doen als e-reader. Over de manier waarop Apple e-books wil gaan aanbieden, via iTunes of een speciale downloadshop, is nog niets bekend. De uitgevers zouden de prijs voor de boeken bepalen, waar Apple bij verkoop een percentage commissie over zou krijgen.

Kindle
Apple gaat dus de concurrentie aan Amazon. De grootste online-retailer ter wereld is marktleider op de Amerikaanse e-readermarkt met de Kindle, overigens zijn enige eigen hardware. De Kindle was eind vorig jaar het best verkopende van al Amazons producten, maakte het bedrijf bekend.

Video-interviews met auteurs
Voor Amerikaanse uitgevers, suggereert The Wall Street Journal, biedt Apple’s e-reader met kleurenscherm kansen om evenveel geld te vragen voor een e-book als voor een papieren boek. De tablet zou namelijk opties bieden tot extra features, zoals video-interviews met auteurs en koppelingen met sociale netwerken. Deze extra mogelijkheden zouden een hogere prijs rechtvaardigen dan de 10 dollar waarvoor veel e-books momenteel over de digitale toonbank gaan.