Twinkle | Digital Commerce

Amazon: Kindle voor de Kerst in Nederland

2017-05-27
170130
  • [nieuws]
  • 1:16

Amazon gaat zijn e-reader Kindle 2 vanaf 19 oktober verschepen naar ruim honderd landen buiten thuisland Amerika, waaronder Nederland. De digitale boekenlezer is nu al in de webwinkel te bestellen, voor 279 dollar.

Tot op heden verstuurde Amazonde de Kindle niet naar klanten buiten de Verenigde Staten. Vorig jaar raakte de voorloper van de Kindle 2 ruim voor de Kerst uitverkocht. De verkoop in Amerika overtrof toen de stoutste verwachtingen van Amazons CEO Jeff Bezos.

Bol.com en Sony
Of de Kindle ook onder veel Nederlandse kerstbomen komt te liggen, is twijfelachtig, al was het maar omdat Amazon geen rol van betekenis speelt in de Nederlandse e-commerce branche. Bol.com, dat onlangs samen met Sony een e-reader op de markt bracht, heeft betere papieren.

Bol.com verkocht vijftienhonderd e-readers in de eerste tien dagen. Daniel Ropers toonde zich vorige week tijdens de Thuiswinkel Update verheugd met het aantal bestellingen in de periode daarna en zei een verkooppiek te verwachten rond Sinterklaas en Kerst.

Draadloze connectiviteit
De Kindle 2 van Amazon is wat geavanceerder dan de twee apparaten die Bol.com in de aanbieding heeft: het apparaat heeft een voorleesfunctie en biedt ondersteuning voor Word- en PDF-documenten en voor digitale versies van internationale kranten. Verder is de Kindle 2 voorzien van draadloze connectiviteit, waarmee gebruikers direct e-books kunnen bestellen.

Formaat
Nadeel is echter dat Amazon geen plannen lijkt te hebben (zie persbericht) om specifieke content aan te bieden voor de landen waarnaar het de Kindle 2 verscheept. Nederlandse uitgevers, die hun e-books veelal in ePub-formaat beschikbaar stellen, kunnen volgens Webwereld bovendien moeilijk uit de voeten met het Mobipocket-formaat dat Amazon gebruikt.