Twinkle | Digital Commerce

Certificering: kwart leden Thuiswinkel.org meldt zich

2017-05-27
170129
  • [nieuws]
  • 2:09

Van de ruim duizend leden van Thuiswinkel.org hebben er inmiddels 53 het verplichte gestelde certificaat op zak. Tweehonderd anderen zitten nog in de procedure. Eind dit jaar moeten alle leden gecertificeerd zijn. Zeker een haalbare kaart, aldus secretaris Menno van der Put van de branchevereniging.

De certificeringstombola kreeg een officieel begin tijdens de Thuiswinkel Vakbeurs in april. Voorzitter Ed Nijpels van Thuiswinkel.org overhandigde toen de eerste elf certificaten in de Utrechtse Jaarbeurs.

Geen actie
Inmiddels heeft ongeveer een kwart van de leden van Thuiswinkel.org zich gemeld voor decertificering, die wordt uitgevoerd door ICTRecht. Dat betekent dat driekwart van de aangesloten webwinkeliers, ruim zevenhonderdvijftig in totaal, nog geen actie heeft ondernomen.

Vragenlijst
Steven Ras, jurist van controleurICTRecht, hoopt dat de leden niet allemaal wachten tot het eind van het jaar met het retourneren van de vragenlijst: Een kwart van de leden zit in de molen, de rest nog niet. Dat zouden we natuurlijk liever anders zien, ook omdat wij ingestuurde vragenlijsten weer terug sturen met verbeterpunten. Webwinkeliers en webbouwers hebben dan opnieuw tijd nodig om een en ander aan te passen.

Verbeterpunten
Volgens Ras blijven de geretourneerde lijsten regelmatig enige tijd op het bureau liggen alvorens tot actie wordt overgegaan. Hij wijst erop dat webwinkeliers een lange lijst met verbeterpunten kunnen voorkomen, door hun site goed door te lichten voordat ze de ingevulde vragenlijst voor het eerst indienen.

Overigensstelt de jurist dat zijn kantoor over de capaciteit beschikt om de certiferingsklusop tijd af te ronden voor alle leden van Thuiswinkel.org, mits ze dus niet met zijn allentegelijk komen in het eind van dit jaar.

Herinneringsmail
De certificering levert Menno van der Put van Thuiswinkel.org geen hoofdbrekens op: Het is zeker een haalbare kaart. Een herinneringsmail die we vorige week hebben uitgedaan, leverde tot nu toe al vijftig ingevulde vragenlijsten op. De komende maanden blijven we er bovenop zitten. We zijn van plan belrondes in te lassen om te inventariseren waarom leden er nog niet mee aan de slag zijn gaan. Waar nodig zullen we hen onze hulp aanbieden.

Stok achter de deur
Wie op 31 december aanstaande niet is gecertificeerd, verliest volgens de regels het lidmaatschap van Thuiswinkel.org. Van der Put: Dat is de ultieme consequentie en voldoende als stok achter de deur. Ik ga ervan uit dat het gros van onze leden eind ditjaar een certificaat heeft. Het heeft geen zin te speculeren over uitzonderingsgevallen. Bovendien gaat het gewoon goed, zeg ik met volle overtuiging.

Volgens Van der Put is Thuiswinkel.org niet van plan beloningen in het vooruitzicht te stellen voor leden die tot actie overgaan: Een beloning? Nee. Het certificaat is de beloning.