Twinkle | Digital Commerce

TNT Post komt met nieuwe online-betaaldienst

2017-05-27
170130

TNT Post lanceert eind dit jaar een online-betaalservice die de voordelen biedt van betaling onder rembours. Met Veilig Betalen & Verzenden, zoals de dienst voorlopig is gedoopt, koppelt het postbedrijf betaling aan het aflevermoment van pakketjes.

Dat maakte Eelco Simon, manager marketing en business development van TNT Post, gisteren bekend tijdens het Online Betaal Congres in Utrecht. 'Veilig Betalen & Verzenden speelt in op de behoefte aan een veilig achteraf-betaalmiddel, dat fraude terugdringt en veiligheidsdrempels wegneemt', aldus Simon.

Boter bij de vis
Volgens Simon hechten Nederlanders aan boter bij de vis, maar is betaling onder rembours nu duur en niet zonder (overval)risico; zowel particulieren als bedrijven hebben mede daardoor ook steeds minder cash geld in huis. En dus heeft TNT Post een andere methode bedacht om de fraudeangst van consumenten weg te nemen.

Derdenrekening 
Veilig Betalen & Verzenden werkt als volgt: de webshopper maakt het aankoopbedrag over naar een derdenrekening van TNT Post, dat de merchant direct van de betaling op de hoogte stelt. Deze webwinkelier verzendt zijn producten pas na deze notificatie.

Unieke code 
Op het moment dat het pakje in behandeling wordt genomen door TNT Post, krijgt de webshopper per sms een unieke code toegestuurd. Bij aflevering van het pakje dient de klant zijn code, die hij ook aan een huisgenoot kan doorgeven, in te toetsten op de handcomputer die de chauffeurs van TNT Post pakketservice sinds kort gebruiken.

Proof of delivery
Deze proof of delivery zorgt ervoor dat het 'gereserveerde' bedrag direct automatisch wordt overgemaakt naar de verkopende webwinkelier. Tot die tijd blijft het geld, hoewel niet op zijn eigen rekening, van de koper.

Nieuwe markten
Simon verwacht niet zozeer dat Veilig Betalen & Verzenden ten koste gaat van de populariteit van andere betaaldiensten: 'Ik denk dat we nieuwe markten kunnen aanboren door de zekerheid die we zowel de webwinkelier als de klant kunnen bieden.'

Met of zonder PSP
De nieuwe betaaldienst van TNT Post zal aanvankelijk alleen in Nederland worden uitgerold en kan zowel met als zonder payment service provider (PSP) worden aangeboden.

Ook tussen consumenten 
Veilig Betalen & Verzenden mikt behalve op de b2c- ook op de c2c-markt, waarin online-handelsplaatsen dominant zijn. Het postbedrijf zegt zich niet te gaan bemoeien met de inhoud van de pakjes die het bezorgt; Wanneer een keurig afgeleverd pakketje direct wordt geopend en vol bakstenen zit, is het geld overgemaakt en moet de klant verhaal halen bij de merchant. 'Dat is niet ons terrein', aldus Simon.