Twinkle | Digital Commerce

Consumentenbond akkoord met voorwaarden Thuiswinkel.org

2017-11-11
170131
  • 0:59

De Consumentenbond is akkoord gegaan met de algemene voorwaarden voor de leden van Thuiswinkel.org. Ze worden per 1 januari aanstaande van kracht.

Dat meldt de brancheorganisatie. Na twee jaar onderhandelen is afgelopen donderdag formeel overeenstemming bereikt met de Consumentenbond over de uniforme algemene voorwaarden voor thuiswinkels. De leden van Thuiswinkel.org stemden al eerder in.

Positief afwijken mag
Behalve financiële dienstverleners, die onder toezicht staan van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), zullen alle leden van Thuiswinkel.org per 1 januari dezelfde algemene voorwaarden moeten hanteren. 'Uiteraard mogen leden positief afwijken van deze voorwaarden, als ze zich daarmee willen onderscheiden in de markt', aldus Leon Mölenberg, senior beleidsmedewerker van Thuiswinkel.org. 'Maar in beginsel zijn de algemene voorwaarden bij iedere webwinkel gelijk, op de bedrijfsgegevens na dan.'

Controles
De verplichte algemene voorwaarden vervangen de nu geldende richtlijn. Controles moeten er voor zorgen dat de nieuwe voorwaarden ook daadwerkelijk worden geïmplementeerd. Bij het scheppen van de uniforme algemene voorwaaarden is rekening gehouden met de voorgestelde Europese richtlijn over consumentenbescherming. Mölenberg: 'Zo is de zogenoemde afkoelingsperiode vast opgerekt naar 14 kalenderdagen.'

Thuiswinkel.org, dat overigens vooral voordelen ziet van de EU-richtlijn, stuurt de nieuwe algemene voorwaarden binnenkort per mail naar zijn leden, inclusief toelichting.

In de volgende editie van Twinkle, die op donderdag 4 december verschijnt, leest u meer over de nieuwe algemene voorwaarden.