De markt van productvergelijkingssites is volop in beweging. Nieuwe spelers dienen zich aan. En bestaande partijen voegen hulpmiddelen aan de site toe om de consument de juiste keuze te laten maken. Dit artikel biedt een overzicht van de tien belangrijke Nederlandse vergelijkingssites. Wie zijn ze, wat onderscheidt hen van de rest en wat zijn de mogelijkheden voor webshops?
Tekst: Mark Verduyn
Wie:
Beslist.nl, Beslist.nl BV. De site is in 2005 gelanceerd. Focus op Nederland, ook Beslist.be.
Bezoekers:
Volgens eigen zeggen trekt Bestlist.nl maandelijks 2 miljoen bezoekers, waarvan 1,4 uniek.
Opvallende functionaliteiten:
'Recent is de productselectie-wizard gelanceerd. Hiermee kan een con-su-ment exact aangeven waaraan een product moet voldoen, zodat de selectie steeds kleiner wordt,' aldus commercieel directeur Bart van Engeland.
Mogelijkheden webshops:
Productfeed opnemen is gratis, wel een cpc vanaf 15 eurocent. Extra exposure als banners en logo's tegen een vast maandtarief.
Welke vergelijkingssites zijn de winnaars over 2 jaar:
'Beslist.nl, Kieskeurig.nl en een nieuwe speler.'
Sterke & zwakke punten:
Goed: Net als Google een focus op de zoekbox; geen categorieën op de homepage. Rustig en overzichtelijk design, zeer compleet aanbod.
Slecht: Biedt geen hulp bij selectie, je moet de modellen zelf al kennen. Zoekopdracht op LCD TV levert 1 TV op en 1565 andere halfgerelateerde producten. Hebben duidelijk niet de redactionele ondersteuning die Kieskeurig en Vergelijk wel hebben.
Wie:
Kieskeurig.nl, Kieskeurig BV, onderdeel van ilse media. Tien jaar actief in Nederland. Sinds mei 2008 ook een Belgische site.
Bezoekers:
5 miljoen unieke bezoekers per maand, volgens Hoofd Marketing Minouk Fieggen-Verkerke.
Onderscheidend in:
'De volledigheid van gecheckte productinformatie en reviews, de betrouwbaarheid van (de door consumenten en mysteryshoppers beoordeelde) winkels.' 14 productcategorieën van televisie & video, tot verzorging & fitness.
Opvallende functionaliteiten:
'De productwizard en -experts helpen consumenten om vragen rond een product te vertalen naar functies.'
Sterke & zwakke punten:
Goed: Veel hulp bij het zoeken in de vorm van redactionele content en de 'keuzehulp'. Zeer compleet aanbod en veel ervaringen en tips van gebruikers; de beste site qua inhoud.
Slecht: Website is vaak slecht bereikbaar, al schijnt moeder ilse media daar wel mee bezig te zijn. Design oogt rommelig en druk, waardoor je soms je weg niet kan vinden.
Wie:
Ciao-shopping.nl is Ciao GmbH, onderdeel van Greenfield Online, Inc. In zeven landen actief, in Nederland sinds 2005.
Bezoekers:
'Volgens de laatste cijfers van online marktonderzoekbureau Comscore, behoort Ciao-shopping.nl tot de top-4 vergelijkingssites', zegt pr-manager Ulrike Piesch.
Onderscheidend in:
'Meer dan 5 miljoen kritische, up-to-date reviews over meer dan 4 miljoen producten in 20 productcategorieën, waaronder auto's, beauty en games.'
Opvallende functionaliteiten:
De videoreview.
Mogelijkheden webshops:
Setup is gratis en geen maandelijkse kosten. Cpc van 15 tot 30 eurocent per click.
Sterke & zwakke punten:
Goed: Overzichtelijke tabs en kruimelpad om de weg niet kwijt te raken.
Slecht: Heel weinig reviews ondanks de belofte dat die er zouden zijn (Ciao is in Nederland veel kleiner dan in andere landen). Productpagina's zitten zo vol met advertenties dat de inhoud bijna niet te vinden is.
Wie:
Prijsvergelijk.nl, adResult BV. De site is actief sinds 2005; alleen in Nederland.
Bezoekers:
Maandelijks meer dan 150.000 unieke bezoekers, zegt directeur Pim Megens.
Onderscheidend in:
'Naast prijsvergelijkingen ook uitgebreide product-infor-matie, gebruikerservaringen en video reviews. Hiermee krijgen bezoekers de mogelijkheid om een goede keuze maken uit de ruim 2 miljoen producten die op onze site vermeld staan.'
Mogelijkheden webshops:
'Cpc of cps. Extra exposure is mogelijk met gerichte bannercampagnes en advertorials. Het is niet mogelijk om de zoekresultaten te beïnvloeden, de aanbieder met de laagste verkoopprijs staat bovenaan.'
Sterke & zwakke punten:
Goed: Doet wat je verwacht, werkt zoals de meeste vergelijkingssites. Biedt video reviews aan, maar die zie je nog weinig op de site terug.
Slecht: Weinig reviews en andere content. Haalt wel reviews van andere sites op, maar van gebruikers zie je weinig.
Wie:
Kelkoo.nl bestaat sinds 2000. In 2004 is Kelkoo gekocht door Yahoo! Inc. Kelkoo is actief in 10 Europese landen.
Bezoekers:
Kelkoo.nl heeft maandelijks 2 miljoen unieke bezoekers, zegt Pepijn Breijder Country Manager Kelkoo Netherlands.
Onderscheidend in:
'De verschillende zoekmethoden via een keyword in de zoekbalk of de productdatabase; door uitgebreide filters kom je snel bij een overzicht van relevante producten en hun aanbieders. Kelkoo verzorgt winkel- én productreviews.'
Mogelijkheden webshops:
'Opname geschiedt op basis van cpc en kan extra worden ondersteund door inzet van contentposities - vaak een fixed fee - en displayadvertising op basis van cpm.'
Sterke & zwakke punten:
Goed: Bieden informatiegidsen over producten aan. Daarnaast een paar slimme tools om het oriëntatieproces te vergemakkelijken: favorieten, bekeken producten en opgeslagen zoekopdrachten.
Slecht: Relatief weinig gebruikersreviews, wel veel 'expert' reviews.
Wie:Vergelijk.nl maakt deel uit van Compare Group en is live sinds 2000. Compare Group exploiteert meerdere prijs- en productvergelijkingssites in Europa.
Bezoekers:
Maandelijks rond de 3 miljoen unieke bezoekers, zegt Ben Kerkhof, CEO Compare Group.
Onderscheidend in:
'Vergelijk.nl streeft ernaar zo neutraal mogelijk producten, prijzen en aanbieders te vergelijken en niet meer dan dat. Er zijn geen webwinkels die een streepje voor hebben waardoor zij bijvoorbeeld altijd boven in de lijst verschijnen.'
Opvallende functionaliteiten:
'Bezoekers kunnen een price alert instellen. Hierbij geef je aan wat jij maximaal voor een bepaald product wilt betalen. Zodra er een winkel is die het product tegen die prijs verkoopt, krijg je een e-mail en/of sms toegestuurd.'
Welke vergelijkingssites zijn de winnaars over 2 jaar:
'Uiteindelijk zullen er misschien drie relevante spelers overblijven. Onze gok: Vergelijk.nl, Kieskeurig.nl en Ciao-shopping.nl.'
Sterke en zwakke punten:
Goed: Veel reviews en net als Kieskeurig ook vragen en antwoorden van gebruikers. Gewoon een solide site met een duidelijke Nederlandse focus.
Slecht: Je kunt nooit meerdere keuzes maken bij filteren (dus zowel Samsung als Philips bekijken), wat bij de meeste andere sites wel kan.
Wie:
Youtellme.nl, YouTellMe BV. Sinds juli in bèta actief in Nederland. Heeft internationale aspiraties voor 2009.
Bezoekers:
CEO Joost Nauta verwacht dat Youtellme.nl begin volgend jaar maandelijks 500.000 unieke bezoekers trekt.
Onderscheidend in:
Veel mogelijkheden om het productaanbod te filteren en het productaanbod te verfijnen op basis van persoonlijk advies.
Mogelijkheden webshops:
Affiliateprogramma voor partners op basis van cpc. 'Webshops kunnen in de toekomst een abonnement afsluiten voor marktinformatie.'
Sterke & zwakke punten:
Goed: Veel nadruk op persoonlijk advies, bijvoorbeeld op prijs, populariteit of afzonderlijke specificaties. Leuk gevonden, maar of het echt helpt?
Slecht: Werkt anders dan andere sites, gewoon een paar producten aanvinken en op 'vergelijk' klikken is er niet bij. Op de overzichtspagina kun je de eigenschappen van de producten niet zien. Onvergeeflijk.
Wie:
Hinta.nl, Emarky. De site is live sinds juli 2008. Alleen actief in Nederland.
Bezoekers:
In de eerste maand van het bestaan waren er 15.000 unieke bezoekers, zegt Wilco de Kreij, eigenaar en directeur van Hinta.nl.
Onderscheidend in:
'Ik ben me bewust dat we in deze fase nog weinig onderscheidend vermogen hebben ten opzichte van grotere spelers in de markt. We willen er naar toewerken om de meest overzichtelijke prijsvergelijker te zijn, waar je ook bent, mobiel of thuis.'
Welke vergelijkingssites zijn de winnaars over 2 jaar:
'De twee vergelijkers die goed op het mobiele internet en het social shopping inspringen. Gevoelsmatig geef ik Ciao een goede kans. Wie de tweede is, we zullen zien...'
Sterke en zwakke punten:
Goed: Fris design, maar deze site is duidelijk nog niet klaar voor lancering.
Slecht: Bij de producten kun je het merk niet zien. Je kunt producten niet vergelijken omdat één product bij één shop hoort.
Wie:
Twenga.nl van het Franse bedrijf Twenga SA. Sites in Europese landen en onder andere de Verenigde Staten.
Bezoekers:
In juni 2008 lag het aantal unieke bezoekers voor Twenga.nl volgens CTO Cédric Anès op 600.000.
Sterke & zwakke punten:
Goed: Slimme manieren van selecteren en filteren, daarin uitgebreider dan de meeste andere sites. Vergelijkt prijzen ook met andere landen: leuke gimmick, maar is het nuttig?
Slecht: Zeer slecht gelokaliseerd: kromme vertalingen. Geen gebruikers reviews of andere content.
Wie:
Selectivo.nl, Selectivo. Op het moment van schrijven nog niet actief.
Bezoekers:
Niet van toepassing, de site is nog niet live.
Onderscheidend in:
'Vergelijkt ook producten en winkels zonder internetverkoopkanaal,' aldus algemeen directeur Toine Bax.
Opvallende functionaliteiten:
'Consumenten kunnen een regioselectie maken, aangeven of een product direct beschikbaar moet zijn en kiezen of ze het product willen laten bezorgen of zelf komen afhalen.'
Mogelijkheden webshops:
'Het laten vergelijken van productassortimenten is op Selectivo.nl gratis. Bij een uitgaande click betaalt de deelnemer een cpc. De hoogte van de cpc is afhankelijk van de verkoopprijs van het product. Daarnaast kunnen deelnemende winkels gesponsorde posities kopen in de zoekresultaten.'
Welke vergelijkingssites zijn de winnaars over 2 jaar:
'Uiteraard verwacht ik dat Selectivo.nl een van de winnaars zal zijn. De andere winnaar zal komen uit een partij van Nederlandse origine.'
Sterke & zwakke punten:
Niet van toepassing, site is nog niet live.
BEOORDELING
De sterke & zwakke punten zijn beoordeeld door Ruben Timmerman. Naast usabilty expert is hij oprichter van Eduhub, een vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen.
Dit artikel verscheen eerder in Twinkle nummer 8-2008
NB: In Twinkle nummer 6-2008 werd Youtellme.nl apart onder de loep genomen. In Twinkle nummer 7-2008 kwamen Twenga.nl en Selectivo uitgebreid aan de orde.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Productvergelijkers vergeleken
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.