Twinkle | Digital Commerce

BoodschappenXL.nl tegen de grote reus

2017-05-26
  • 1:14

Mooi artikel over ondernemerschap in Het Financieele Dagblad. Het Friese BoodschappenXL.nl neemt het op tegen Albert. 'Klein Duimpje vs Grote Reus', zo kopt het FD.

Jan Meindertsma en zijn vrouw kopen de spullen bij de Sligro in en pakken de online bestelde boodschappen vervolgens in een afgelegen loods in Drachten in. Vervolgens worde de artikelen naar klanten in Friesland en Groningen gebracht. Toch geven retailexperts weinig voor de kansen BoodschappenXL.nl. Ik ben er eerlijk gezegd eentje van. Het zal lastig blijken te zijn om het uiteindelijk rond te rekenen. Maar te prijzen is het initiatief wel.

Al eerder werd Albert.nl uitgedaagd. Dat was een aantal jaren geleden, toen Dirk Groot met Maxfood Albert Hein's toenmalige Thuisservice naar de kroon wilde steken. Dat ging toen met veel tam-tam gepaard en uiteindelijk viel het business-model door de mand.  Het bleek uiteindelijk financieel niet haalbaar te zijn om verse producten binnen twee uur bij de mensen thuis te krijgen, met eigen distributiecentra en bestelwagens. Meindertsma besteedt daarentegen alles uit, laat enkel bestellingen toe op Sligro-formaat en belooft niets wat hij niet kan waarmaken.

Voordeel is dan ook dat voor Meindertsma de vaste kosten laag blijven en voorspelbaar zijn. Maar de marges ook en dat kan nooit zoveel zijn. Met een beetje succes komen bovendien ook de problemen op Meindertsma af. Schaalgrootte is uiteindelijk cruciaal, maar daar ligt hem ook de crux bij snelgroeiende webwinkels. Wie kan de stap naar een serieuze webwinkel onderneming succesvol maken? Ik gun het Meindertsma en zijn vrouw van harte!