Het open source e-commerce softwarepakket osCommerce is ontwikkeld in PHP en MySQL. Zonder gebruik te maken van technische termen kunnen we simpel zeggen dat het een complete webwinkel biedt. U kunt het gratis via het internet downloaden, relatief gemakkelijk installeren en u heeft meteen een complete webwinkel met voorbeeldartikelen.
Tekst: Dirkjan Vis
Met osCommerce kan iedere startende webwinkelier geheel zelfstandig een webwinkel beginnen. Via een online-beheersysteem kunt u zonder programmeerkennis de webwinkel aanpassen met eigen artikelen, plaatjes en prijzen. Een ervaren computergebruiker kan op die manier kosteloos binnen een dag een webwinkel online hebben staan. Op internet zijn er vele tienduizenden webwinkels die gebruik maken van deze software. Hoewel osCommerce wereldwijd wordt gebruikt, is het in het ene land populairder dan in het andere. In Nederland is het pakket enorm geliefd. Dat de software gratis is en enorm veel mogelijkheden biedt, maakt dat de meeste kleine online-winkeliers er wel eens naar hebben gekeken.
Eisen
Wat u nodig heeft is een beetje computer- en internet-kennis, een FTP-programma, webhosting en enorm veel geduld. Met name de webhosting-vereisten vormen soms een struikelblok. Want osCommerce verlangt technische aspecten als register globals en andere PHP-instellingen.
Het is handig om achteraf nog instellingen aan te kunnen passen. Als de webwinkel eenmaal staat, wilt u wellicht een mod rewrite (voor zoekmachinevriendelijke URL's) en de mogelijkheid om een SSL-certificaat toe te voegen in verband met veilige betalingen. Hiervoor kan een uniek IP-adres een vereiste zijn. Beide opties zijn pas later van toepassing, maar het kan geen kwaad hier vooraf alvast over na te denken.
Installatie
Als de webhosting eenmaal naar wens is, kunt u starten met de installatie. Via de website osCommerce.com kunt u gratis de software downloaden. De gecomprimeerde map die u heeft gedownload en op de computer kunt uitpakken, kunt u via een FTP-programma online zetten. Door daarna naar uw website te surfen ziet u vanzelf een installatie-wizard. Deze stelt enkele vragen over de database (die u waarschijnlijk van uw webhostingprovider heeft gekregen) en controleert of aan alle eisen van de software is voldaan. Als dit het geval is, installeert het pakket zichzelf in de database en op de server. Hierna hoeft u enkel de installatiemap te verwijderen en er staat een winkel online met voorbeeldproducten. Nu kunt u zelf, zonder programmeerkennis, producten toevoegen en verwijderen. Het uiterlijk - de opmaak van de winkel - is voor een leek wat lastiger aan te passen.
Opties
Standaard heeft osCommerce veel mogelijkheden. Zo is er gedacht aan verschillende rubrieken, een online-kassa, opties voor plaatjes van producten en een omschrijving, kortingmogelijkheden en dergelijke. Voor een beginnende webwinkelier is het standaardpakket al meer dan voldoende. Maar ook de ervaren webwinkelier die wil groeien, is niet vergeten. Op de website van osCommerce.com staan duizenden mogelijke uitbreidingen voor de winkel. Deze zijn allemaal direct te downloaden. Denk bijvoorbeeld aan extra componenten voor een nieuwsbrief, zoekmachineoptimalisatie, een sitemap, of een Nederlandse taalmodule.
Wanneer u zelf uw webwinkel heeft gemaakt, kunt u niet zomaar bij een webdesignbureau aankloppen voor ondersteuning. Op internet zijn er echter grote forums waar u online vragen kunt stellen. Ze zijn druk bezocht en meestal heeft u daarom binnen een uur antwoord op de meeste vragen. Voor mensen die niet zo goed zijn met de Engelse taal, treft u op forums.osCommerce.nl ook veel Nederlandse specialisten die willen helpen.
Openbaar
OsCommerce is één van de eerste open source webwinkelpakketten. Open source wil niets anders zeggen dan dat de originele broncode openbaar is. Dat geldt enkel voor de originele code. Zodra u installeert op een server om er een winkel van te maken, is de code afgeschermd. Het is dan ook niet zo dat osCommerce onveiliger is of gemakkelijker te kopiëren dan software onder licentie. Wel is het zo dat enorm veel webwinkels gebruik maken van het pakket, wat het risico op hacks en dergelijke kan vergroten. Een hacker die er in slaagt om osCommerce te kraken, vindt gegevens van vele duizenden webwinkels wereldwijd. De software gaat echter al enige tijd mee en heeft daardoor vele veiligheidsupdates gehad. Het pakket is dan ook redelijk veilig en betrouwbaar.
Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 5-2008
Is dit een reclame? Dat oscommerce is achterhaald en voor nieuwe ondernemers een instinker. Veel werk om alles toe te voegen en denken dat je snel geld kan verdienen. Consument zit niet meer te wachten op deze simpele shop, die je te vaak tegenkomt. En dan metname bij kleine webwinkeliers. Met alle respect maar die tijd zijn we voorbij.
Volgens de auteur van dit artikel - die geen commerciële banden heeft met het product - wordt oscommerce nog veel gebruikt door beginnende ondernemers. Vandaar dat het in de rubriek 'Tips voor starters staat'. Net als Virtuemart en mijnWinkel.
Mijn tip voor starters is Magento http://www.magentocommerce.com/ dit is ook open source software, gemakkelijk te installeren en wat even belangrijk is gemakkelijk schappen vullen. het enige nadeel is dat Magento van zo moderne technieken gebruik maakt deze niet op iedere server geinstalleerd kan worden. Ik heb het voor mezelf laatste uitgezocht, bij YourHosting http://www.yourhosting.nl/ kan het.
Welke pakketten worden er dan door webshops gebruikt. Wil binnenkort een winkel openen, als OSCommerce verleden tijd is wil ik graag advies wat wél te gebruiken
In mijn ervaring is oscommerce erg achterhaald. Als je het platform wil uitbreiden, loop je al gauw tegen problemen op en moet je heel veel code kopieeren en plakken. Je snapt wel dat als je zo meerdere "extensies" gaat gebruiken, je codebase uiteindelijk niet meer te onderhouden is. Zelfs iets simpel als IDEAL toevoegen aan je webshop wordt daardoor een ware uitdaging.
Je kan daarom beter kiezen voor Magento, dat werkt qua opzet net als WordPress, met extensies die je gemakkelijk kan toevoegen, updaten en aan- en uitzetten. Elke hoster met PHP + MySQL kan Magento draaien, kijk even op mijn website voor een goedkope en betrouwbare.
osCommerce is misschien niet het nieuwste pakket, toch heeft het nog altijd veel mogelijkheden en zijn er nog altijd drukbezochte webshops die zijn gebaseerd op osCommerce.
Wij hebben veel ervaring met osCommerce en kunnen je deskundig adviseren mocht je aan de slag willen met osCommerce.