Op 5 februari 2008 berichtte Twinkle het volgende:
"Het plan van eBay om negatieve recensies van verkopers over kopers te weren, is slechts gevallen bij de achterban. Volgens de veilingsite vertragen de recensies over kopers de handel als kopers negatieve commentaren over verkopers achterlaten. Daarom wil eBay vanaf mei verkopers ervan weerhouden om neutrale of negatieve berichten over kopers te plaatsen."
Na het lezen bovenstaande vroeg ik me af of “vertragingen in de handel” de daadwerkelijke reden was om negatieve recensies van verkopers over kopers te weren. Het plaatsen van negatieve recensies brengt namelijk voor eBay ook juridische risico’s met zich mee.
Websites waar ervaringen over kopers dan wel verkopers met anderen worden uitgewisseld zijn toegestaan. Ook als de merknaam van de koper of verkoper in de ervaring wordt gebruikt. Wel zijn er een aantal voorwaarden aan het beheren van een website met ervaringen verbonden:
In de eerste plaats dient de inhoud van de ervaring/mening niet onrechtmatig te zijn. Ervaringen mogen in sterke bewoordingen worden omschreven, maar de inhoud mag niet onjuist zijn. De beheerder van de website moet een onjuiste ervaring van de verkoper, die door de rechter in het ongelijk is gesteld, dan ook verwijderen. Daarnaast mag een ervaring niet onnodig beledigend zijn.
In de tweede plaats dient een website met ervaringen hoor en wederhoor toe te passen. Als er een negatieve ervaring over de koper wordt geplaatst, moet je daar als koper wel op kunnen reageren. Daarbij is het verstandig dat de beheerder maatregelen neemt om onjuiste ervaringen tegen te gaan. Denk hierbij aan het weren van verkopers dan wel kopers die steeds onder verschillende namen negatieve ervaringen plaatsen.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Websites met ervaringen toegestaan?
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.