Twinkle | Digital Commerce

Liechtenstein: slimme plek voor je webshop?

2017-05-26
170130
  • 3:40

De laatste tijd is het ministaatje Liechtenstein vaak in het nieuws. Duitse topmanagers die er hun miljoenen stiekem onderbrachten, zijn betrapt omdat iemand een cd’tje met gegevens stal en voor een paar miljoen verkocht. De Duitse bondskanselier Angela Merkel behandelt de Liechtensteinse regering als vuig tuig en de Liechtensteinse kroonprins Alois noemt de Duitsers helers. Intussen kwam bij mij de vraag op, wat is dat eigenlijk voor een raar landje?

Ik heb wel eens gehoord dat je in Liechtenstein kunt skieën. Daarom leek mijn artikelenserie over het ‘starten van een webwinkel aan de voet van de skipistes’ een uitermate goed excuus om me eens wat meer te verdiepen in het Vorstendom Liechtenstein. Dus skiliefhebbende webwinkelier, hou je vast! Na artikelen over Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Spanje en Italië nu een artikel over het starten van een webwinkel in het onbekende Liechtenstein!
 
De Liechtensteinse thuismarkt

Als je een webwinkel in een ander land wilt beginnen, dan is het natuurlijk handig als de thuismarkt een beetje omvangrijk is. Welnu, dat kan je in Liechtenstein wel vergeten. Zo’n 35000 mensen wonen er. De thuismarkt is dus zo groot als een provincieplaats als Goes. Als je een succesvolle webwinkelier in Liechtenstein wilt zijn dan moet je dus wel exporteren. 

Andere landen vanuit Liechtenstein bedienen   

Het kleine Liechtenstein vormt een douane unie met Zwitserland. Ook is de Zwitserse Frank de officiële valuta. Exporteren naar Zwitserland lijkt dan ook een logische stap. Zoals beschreven in mijn artikeltje over Zwitserland, is dat een kleine maar volwassen markt waar consumenten gemiddeld best veel online uitgeven.

Liechtenstein behoort verder ook tot de Europese Economische Ruimte. De drempels om naar EU landen te exporteren vallen dus wel mee.
 
Liechtenstein als inkoopmarkt

Met maar 35000 inwoners zou je verwachten dat er weinig geproduceerd wordt in Liechtenstein. Toch is er een echte ‘maakindustrie’ waar wel 50% van de bevolking werkt. Zo komt het ‘bouwmerk’ Hilti uit Liechtenstein en heeft Liechtenstein een behoorlijk marktaandeel op het gebied van kunstgebitjes. Ik zie ‘m al voor me, kunstgebitshop.com, nu met gratis handzaam nachtkastglas.

Uiteindelijk is de productie van goederen in het land waar je gevestigd bent natuurlijk niet altijd even relevant. Want welk percentage van de in Nederland via het internet verkochte goederen zou geproduceerd zijn in het Verre Oosten?
 
Meer bedrijven dan inwoners

In Liechtenstein zijn er zo’n 74000 holdings gevestigd. Mmmhh... 35000 inwoners, 74000 bedrijven? Tja, dat riekt naar een fiscaal paradijs. De overheid is er wel blij mee, want zo’n 30% van de staatsinkomsten schijnt gegenereerd te worden door deze ‘ik heb een bedrijf in Liechtenstein zonder er te wonen sector’.

Hieruit zou je kunnen opmaken dat het wellicht gunstiger is om een bedrijf in Liechtenstein te hebben zonder er echt je webwinkel operatie te hebben, dan er daadwerkelijk gevestigd te zijn. Een beetje Googlen en je komt er achter dat vennootschappen die geen activiteiten in Liechtenstein hebben geen vennootschapsbelasting betalen. Dat klinkt natuurlijk leuk, maar euh... hoe zit dat dan met belastingen in het land waar je wel feitelijk gevestigd bent?

Als je van dit soort constructies gebruik wilt maken zou ik eens goed met een fiscalist praten om te zorgen dat je niets illegaals doet. Want je wilt natuurlijk niet net als de topman van de Deutsche Post opgepakt worden en langere tijd achter de tralies zitten.
 

Belastingvoordeel voor je Liechtensteinse vestiging

Dit artikel gaat over je écht vestigen in Liechtenstein en niet over fiscale trucs zonder een echte webwinkeloperatie in Liechtenstein. Maar ook als je echt in Liechtenstein gevestigd bent lijkt het er op dat je kunt genieten van belastingvoordelen. En dat kan dan meteen een gedeelte van je concurrentievoordeel zijn.

Een beetje Googlen levert voor ‘domestic companies’ een paar getallen op. Zo las ik over vennootschapsbelasting tussen de 7,5 en 15% en het hoogste BTW tarief van maar 7,5%. Je persoonlijke inkomstenbelasting lijkt ook mee te vallen, zo’n 18% bij een inkomen van 180.000 Zwitserse Franken.

Mag je zomaar in Liechtenstein gaan werken en wonen?

Als EU ingezetene mag je in Liechtenstein wonen, werken en leven. Geen enkel punt.

Kosten van levensonderhoud

Liechtenstein is niet goedkoop. Een indicatie kan je krijgen op Xpatulator.com . Van de 228 locaties die zij onderzocht hebben, blijkt dat er nog 30 plaatsen duurder zijn dan Vaduz, het hoofdstadje van Liechtenstein. Amsterdam staat op de 47e plaats. 

En is het leuk in Liechtenstein?

Uit eigen ervaring kan ik het je niet vertellen, ik ben er nooit geweest. Een beetje rondsurfen en je ziet prachtige foto’s. En je kunt er wel skieën!

Verder is de hoofdstad Vaduz natuurlijk niet groot. Als je net als ik van de stad houdt, dan is het vast een beetje te rustig voor je. Als je wilt leven in rust en tussen mooie bergen, dan is Liechtenstein helemaal top!
 
De komende week in deze serie 'je webwinkel starten in een skiland' een artikel over een landje waar ik wel in de bergen heb gelopen: Andorra.