Twinkle | Digital Commerce

Heb getwijfeld over België...

2017-05-26
  • 1:54

Gezien mijn blogs over aantrekkelijke vestigingsplaatsen voor een webwinkel, werd het tijd om eens te schrijven over België. Steeds meer van onze webwinkel klanten zijn daar gevestigd en dat doet vermoeden dat het daar goed toeven is.

Het leven bij onze zuiderburen is zo slecht nog niet. Goed eten, leuke kroegen, betaalbare koophuizen, aardige mensen....
Maar laten we direct tot de kernvraag komen, heeft België een gunstig vestigingsklimaat voor webwinkels?

Gezien het beperkte aantal Belgen op deze aardkloot zou je zeggen dat je het voor de thuismarkt niet moet doen. Het zijn er maar 10 miljoen.

Maar is die thuismarkt dan niet aantrekkelijk? Dat valt wel mee. Tijdens het beheren van een adwords account voor een Pan-Europese reisgroep, merkte ik dat reizen verkopen in België een stuk makkelijker ging dan in Nederland. De concurrentie was gewoonweg iets minder heftig.

Daarnaast schijnt de online omzet in België behoorlijk te boomen. Onlangs schreef Twinkle nog  over 70% stijging op jaarbasis. Een week later noemt Becommerce wel 100% stijging. Hoe dan ook, de groei zit er dus goed in.

De meertaligheid van het land maakt niet alleen het vormen van een regering, maar ook het bewerken van de thuismarkt wat complexer. Maar daar krijg je wel wat voor terug.
Want, de Europese Franstalige markt bestaat natuurlijk niet alleen uit 3,4 mln Walen en 1 mln Belgen uit het grotendeels Franstalige Brussel. Je moet vooral de bijna 60 miljoen Fransen, een paar Luxemburgers en behoorlijk wat Zwitsers meetellen.

Het is ons gebleken dat het best lastig is goed Franstalig personeel te vinden in Rotterdam. In België is het al een stuk makkelijker om mensen te vinden die zowel het Nederlands als het Frans machtig zijn.

Bij vestigingsbeslissingen spelen ook fiscale aspecten vaak een rol. Gezien het grote aantal Nederlandse fiscale vluchtelingen die de Vlamingen van hun grondgebied schijnen te verdrijven, zou je denken dat vestiging in België fiscaal erg aantrekkelijk is.
Dat geldt vooral voor mensen die hun schaapjes al op het droge hebben. Voor de noest werkende webwinkelier die zijn centjes nog moet verdienen is de vennootschapsbelasting in België belangrijker dan vermogensbelasting. Het tarief is nog net geen 34%. Het is namelijk 33,99%, al ware het een dagaanbieding bij de plaatselijke supermarkt. Vergelijk dat eens met Nederland, daar betaal je dit jaar tussen de 20 en 25,5% vennootschapsbelasting.

Kortom, wikken en wegen, en ondanks het feit dat ik zowel een Nederlands als Belgisch paspoort heb,
stond ik zelfs in dubio,
maar ik nam geen enkel risico,
'k heb getwijfeld over België...........