Twinkle | Digital Commerce

Bidster een kansspel?

2017-05-26
  • 1:49

Bidster maakt het mogelijk om een bod uit te brengen op bijvoorbeeld een Porsche Boxster of een Ipod Shuffele. Bidster beweert dat het systeem in principe hetzelfde werkt als een gewone veiling. Het verschil zou liggen in het feit dat niet de hoogste bieder, maar de bieder met het unieke laagste bod als winnaar van de veiling wordt aangemerkt.

Op Nu.nl vond ik over Bidster het volgende bericht “Veilingsite Bidster is een kansspel”:

“De vraag of iets wel of niet een kansspel is, hangt er van af in hoeverre de deelnemers zelf hun lot kunnen beïnvloeden. Dat is hier niet of nauwelijks het geval, meent een woordvoerder. Volgens Justitie heeft Bidster een kansspelvergunning nodig. Zoniet, dan kan het ministerie tegen de site optreden.”

Nu zou bovenstaande geen verrassing voor Bidster mogen zijn. Een klein onderzoek zou al snel uitwijzen dat Justitie eerder tegen dergelijke websites heeft opgetreden. Zo werd HetSMShuis door Justitie aangemerkt als een kansspel en gedwongen te stoppen met haar activiteiten. Ook HetSMShuis werkte met “het unieke laagste bod”.

Ik ben het eens met Justitie dat de bieders bij Bidster hun lot niet kunnen beïnvloeden. De bieders hebben namelijk geen zicht op hetgeen wat is geboden. Bij een veiling is dat wel het geval. In het geval van het “unieke laagste bod”-concept kunnen bieders bijvoorbeeld meerdere keren een bod van 1 eurocent uitbrengen. Een normale veilingwebsite zal eenzelfde bieding niet toestaan. Daarnaast is iedere bieder sowieso 1,50 euro kwijt. Bij een veiling zal alleen de bieder met het hoogste bod moeten betalen.

Mogen kansspelen via het internet worden aangeboden?

Nee, de Wet op de kansspelen biedt op dit moment geen mogelijkheid om een vergunning te verlenen voor het organiseren van kansspelen via het internet. De Tweede Kamer heeft wel een wijzigingsvoorstel van de Wet op de kansspelen aangenomen om te beginnen met een proef voor het aanbieden van kansspelen via het internet. Het zal niemand verbazen dat Holland Casino als enige een vergunning krijgt om deze proef uit te voeren.

Er is hoop voor de webwinkels die naast hun huidige verkoopactiviteiten bijvoorbeeld een prijsvraag ter promotie van een product of dienst op hun website willen plaatsen, het zogenaamde “promotionele kansspel”. Let wel op: de vraag mag geen interactief spel worden. Daarbij is het concept met “het unieke laagste bod” ook niet toegestaan als promotioneel kansspel. De voorwaarden voor het aanbieden van een promotioneel kansspel zijn neergelegd in de Gedragscode Promotionele Kansspelen.