Twinkle | Digital Commerce

Marktplaats Web 2.0?

2017-05-26
  • 1:26

Ruigrok | Netpanel deed 'een kwantitatief onderzoek naar bekendheid, gebruik en toegevoegde waarde van Web 2.0 onder Nederlandse consumentenen' en stelde daarin de vraag 'Welke van deze Web 2.0 sites en/of toepassingen ken jij (al is het maar van naam)?'. Bovenaan de lijst prijken Marktplaats.nl (86%) en eBay.com (76%).

17 procent van de Nederlanders weet precies wat Web 2.0 betekent, blijkt uit het onderzoek. Wat ik me afvraag is dénken ze dat het precies weten of komt hun antwoord overeen met de definitie die Ruigrok | Netpanel voor het fenomeen hanteert. En waarom geven de onderzoekers die definitie niet in hun onderzoekssamenvatting?.

Als mij gevraagd wordt naar Web 2.0-toepassingen zou ik nooit Marktplaats of eBay noemen. Omdat ik de definitie hanteer, die we zelf in Twinkle hebben gepubliceerd.

‘Web 2.0’ is de verzamelterm voor een nieuwe generatie websites die vernieuwende technieken inzetten waardoor er meer mogelijk wordt op webpagina’s. De nadruk bij Web 2.0-sites ligt op ‘delen’: van foto’s, video’s, voorkeuren, links, agendapunten en contacten. Om al die sociale toepassingen mogelijk te maken, moeten webpagina’s dynamisch zijn: bezoekers kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk zelf iets toevoegen, zoals trefwoorden bij een foto of een reactie ergens op. De kracht van Web 2.0-sites schuilt in het gebruiksgemak: je hoeft niet meer te wachten tot een hele nieuwe pagina is geladen, ingevulde veranderingen verschijnen direct. Lange webformulieren zijn daardoor bijvoorbeeld sneller door te lopen. De toevoegingmogelijkheid van iedere bezoeker - van beoordelingen tot trefwoorden - leidt daarnaast leidt tot een soort collectieve intelligentie. Immers: veel mensen weten meer dan één.'

Een definitie die trouwens redelijk overeenkomt met die van Wikipedia.

Op Marktplaats en eBay kun je gemakkelijk iets toevoegen, een advertentie of een reactie daarop. Dat kan op Speurders of Tweedehands.net ook, maar die worden weer niet meegenomen in het onderzoek. Aan de rest van de definitie voldoen de handelssites van geen kant.

Dus: welke definitie hanteer je voor Web 2.0 om de handelssites erin te laten passen?