Twinkle | Digital Commerce

'Openstellen Funda geen optie'

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:16

De driekoppige directie van huizensite Funda is op non-actief gesteld, dat meldt het NRC Handelsblad. Aanleiding is een verschil van inzicht met betrekking tot het toekomstig beleid.

Aandeelhouders schaden

De Raad van Commissarissen nam het besluit, omdat het van mening is dat de directie een koers wilde varen die aandeelhouders van Funda mogelijk zou schaden. Grootaandeelhouder is de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Sinds Funda in 2000 starte met de huizensite is er het één en ander veranderd. Hoewel Funda nog altijd de populairste huizensite is, heeft het inmiddels stevige concurrentie van andere huizensites, zoals zoekallehuizen.nl.

Concurrentie

Tegen de NVM is al diverse malen een kort geding aangespannen. De directie van de huizensite wilde drastische maatregelen nemen om de concurrentie de baas te blijven, en zo zijn nummer 1 positie te handhaven. Om welke maatregelen het gaat wil de huizensite niet bekend maken.

Openstellen

Op Funda kunnen alleen huizen worden aangeboden via een NVM-makelaar. Huizenbezitters die zonder tussenkomst van een makelaar, of via een andere makelaar hun huis onder de aandacht willen brengen kunnen op de site niet terecht. Daardoor staat ongeveer 85 procent van de huizen die te koop staan op Funda. Het openstellen van Funda voor alle te koop staande huizen is volgens de Raad geen optie. NVM-makelaars zouden op die manier klanten verliezen. Er zijn particulieren die nu alleen een makelaar in de arm nemen om het huis op Funda te kunnen tonen. Het is niet duidelijk of dit de kern van het conflict is.

De directie is nog in onderhandeling over een vertrekregeling.