Twinkle | Digital Commerce

Belgische variant iDeal gelanceerd

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:28

Voor Belgische consumenten is het nu ook mogelijk om via internet met Belgische betaalpassen te betalen. Ogone heeft zijn platform hiervoor beschikbaar gemaakt. De betaalvorm is samen met de beheerder van het Belgische betaalnetwerk Banksys  ontwikkeld.

Peter De Caluwe, Sales Director bij Ogone: ‘Banksys is een soort Belgische Interpay, gespecialiseerd in transacties, maar zonder ervaring met de internetkassa. Ze hebben weinig ervaring met e-commerce. Zo’n 97 procent van de Belgische webwinkels maakt gebruik van Ogone. Onze samenwerking is dus eigenlijk heel logisch.’

'Nederland heeft sinds dit jaar iDeal, waarmee met de pinpas op internet kan worden betaald. Met deze introductie komt daar een Belgisch equivalent bij dat ook van belang is voor de Nederlandse e-commerce,' meent De Caluwe. Onlangs werd bekend dat een groot aantal Belgen ook op Nederlandse sites aankopen doet. Daarom verwacht het bedrijf ook veel Nederlandse webwinkels te interesseren. 'Deze winkels kunnen hun klanten extra betaalgemak bieden door ook hen te laten betalen met de eigen, vertrouwde betaalpas”, aldus De Caluwe.

Toch is ervoor gekozen de Belgische versie van iDeal niet die naam te geven. Bij Belgische webshops kan betaald worden met Bancontact/Mister Cash, de Belgische versie van PIN. ‘Die naam is bij Belgen zo bekend, dat we er geen nieuwe naam aan plakken.’ De naam wordt gegeven door  de banken die de dienst aanbieden. 'Ik verwacht dat er ooit een internationale naam zal komen voor deze manier van betalen,' geeft De Caluwe aan.  'Waarschijnlijk zal de Belgische naam nog binnen een jaar veranderen in Maestro, de internationale naam voor pinbetalingen.'  

Inmiddels zijn er, vanuit de pilotfase, al veertig webwinkels die de betaalmogelijkheid aanbieden. De consumenten van de banken Dexia, Fortis, ING en VDK Spaarbank kunnen online betalen in de vertrouwde internetbankieromgeving.