Twinkle | Digital Commerce

Banken introduceren Standaard Digitale Nota

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:38

Eindelijk is hij er: de Standaard Digitale Nota versie 1.0. ABN AMROPostbank en Rabobank  willen met de introductie een stap zetten richting efficiënter en effectiever betalingsverkeer. De introductie liet langer op zich wachten dan gepland.

Al in juli 2005 werden de eerste stappen genomen voor het nieuwe initiatief. Bij de uitwerking van de nieuwe standaard is gebruik gemaakt van het werk dat eerder was verricht door TPG Post en Rabobank. In januari van dit jaar lanceerden deze partijen al de NotaBox, waarmee bedrijven via TPG Post nota’s in aan internetbankierende klanten van Rabobank kunnen aanleveren en betalen. In Twinkle 3 gaf Jan Bosse, marketingmanager bij Neckermann.com, al aan dat de dienst nog niet gepromoot kon worden, omdat andere banken –tegen de verwachting in- nog niet zover waren.

Het uitbreiden en verbeteren van de standaard heeft meer tijd gevergd dan aanvankelijk werd verwacht. Met de standaard wordt via Biller Service Providers, zoals TPG Post, aan klanten die internetbankieren de mogelijkheid aangeboden om digitale nota’s in hun vertrouwde bankieromgeving te ontvangen. Een reden van de vertraging was onder andere de tijd die het vergde om afspraken te maken met deze zogenoemde BSP’s: naast TPG Post ook met Bluem en Getronics PinkRoccade. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een breed gedragen standaard.

Ook andere partijen kunnen nu gebruik gaan maken van de standaard. Verwacht wordt dat er veel interesse voor de nieuwe dienst zal zijn, van zowel banken als BSP’s. Bedrijven hebben vervolgens de keuze uit meerdere BSP's om hun klanten via de banken Digitale Nota's aan te bieden.

Vanaf het eind van dit jaar zullen de eerste digitale nota's volgens de standaard aan de klanten worden aangeboden. Klanten van de Rabobank die nu al gebruik maken van de NotaBox merken niets van deze wijziging. Andere banken zullen de lancering van de Digitale Nota op een zelf gekozen moment introduceren. ABN AMRO zal eind 2006 starten met deze dienst. Postbank introduceert de Digitale Nota in het voorjaar van 2007.

Bron: Planet