Twinkle | Digital Commerce

Meer verkopen? Laat anderen voor u werken!

2017-05-26
  • 3:47

In het eerste nummer van Twinkle in 2006 is het verschijnsel affiliate-marketing besproken, waarbij met name vertegenwoordigers van enkele grote ondernemingen aan het woord kwamen. Maar niet alleen zij kunnen gebruikmaken van een affiliate-programma. Ook voor kleinere of startende webwinkeliers is het een goede manier om omzet te verhogen en naamsbekendheid te vergroten.

Tekst: Jurgen Nijhuis

Het hebben van affiliates is niet nieuw of exclusief voor internet, maar al zo oud als het zakendoen zelf: u beloont degenen die u nieuwe klanten of omzet bezorgen. Vrijwel alle belangrijke webwinkels en online-dienstenaanbieders gebruiken een affiliate-programma. Niet alle sites gebruiken de term 'affiliate'. Woorden als 'associate', 'partner', 'reseller' en het Nederlandse 'wederverkoper' kunnen allemaal duiden op affiliate-marketing. Soms lopen websites er ook niet te koop mee (zoals Macromedia) en moet je even goed zoeken om het te vinden op de site.

Promoten

Uiteraard kunt u zelf een affiliate worden van aanbieders die wellicht aansluiten bij uw webwinkel en kunt u zo extra inkomen genereren. Veel toegepast wordt bijvoorbeeld Google Adwords: kleine tekst-advertenties die, wanneer op uw website geplaatst, voor elke muisklik een klein bedragje opleveren. Maar in het kader van promotie van uw webwinkel is het vooral interessant om uw éigen site te laten promoten door anderen, met behulp van een affiliate-programma. Grofweg zijn er twee mogelijkheden om een affiliate-programma op te zetten en te gebruiken: door u aan te melden bij een overkoepelende affiliate-organisatie, of zelfstandig via eigen software of script.

Geen rompslomp, wel kosten

De werking van een overkoepelende affiliate-organisatie is als volgt: als webwinkeleigenaar meldt u zich aan, waarna de affiliates die bij de betreffende organisatie zijn aangesloten uw site kunnen gaan promoten. Wanneer een affiliate verkoop of klikken genereert, wordt dit automatisch geregistreerd door middel van diverse tracking-methoden en betaalt de organisatie commissie uit aan de affiliate. Tevens wordt een percentage ingehouden voor de eigen dienstverlening. Soms brengen ze daarnaast vaste abonnementskosten of aanmeldkosten in rekening, maar meestal kunt u uw producten of diensten (laten) promoten op basis van no-cure-no-pay.

Het grote voordeel van aansluiten bij een affiliate-organisatie is natuurlijk dat u in één klap vele honderden en vaak (tien)duizenden potentiële affiliates verkrijgt. Zonder de rompslomp. Het nadeel is dat u niet alleen commissie betaalt aan de affiliates, maar ook aan de organisatie. En afgezien van de commissie, betaalt u soms dus ook extra kosten aan de organisatie.

De vaste en flexibele kosten verschillen erg tussen de organisaties en zijn helaas ook niet altijd direct duidelijk of goed te vinden. Sommige van dit soort organisaties - we zullen geen namen noemen - hebben blijkbaar een afkeer van begrijpelijke taal en heldere informatie. Ze gaan er wellicht vanuit dat gezwollen marketingtaal, vage prietpraat, het niet vermelden van tarieven en een verplicht contact met een 'sales manager' de verkoop bevordert. En ach, misschien werkt dat ook wel zo voor bepaalde 'prospects'... Gelukkig zijn er ook sites die wél helder communiceren over dit in wezen zo eenvoudige principe van voor-wat-hoort-wat.

Enkele affiliate-organisaties die opereren op de Nederlandse markt zijn: Adpepper.com, Daisycon.com, M4n.nl, Netdirect.nl, Tradedoubler.nl, Tradetracker.nl en Zanox.com/nl.

Als uw markt voornamelijk internationaal is, kunt u overwegen gebruik te maken van een internationaal gerichte affiliate-organisatie. De bekendste daarvan zijn: Clickbank.com, Clixgalore.com, Commissionjunction.com en Linkshare.com

Goedkoper, wel meer tijd

U kunt er ook voor kiezen om zélf een affiliate-netwerk te beheren, door eigen software te gebruiken en uw affiliate-programma te promoten. Voordeel is dat u goedkoper uit bent en alles in eigen beheer heeft. Nadeel is dat u er meer tijd aan kwijt zult zijn, dat u met nul affiliates moet starten en zelf uw netwerk langzaam zal moeten opbouwen. Ook de uitbetaling zult u zelf ter hand moeten nemen.

Overigens moet u sowieso altijd zelf zorgen voor promotiemateriaal in de vorm van banners in verschillende maten, vormen en soorten en tekstadvertenties en -links.

We hebben helaas geen zelfstandige affiliate-software gevonden van Nederlandse bodem. Wel zijn er veel Engelstalige PHP- en CGI-scripts te vinden op internet, bijvoorbeeld via Hotscripts.com. Voor wie het niet weet: scripts zijn programma's die direct op een hostingserver worden geïnstalleerd. De bediening verloopt vervolgens via uw browser. Als u zelf niet over de vereiste technische vaardigheden beschikt, kan iedere rechtgeaarde webdesigner een script voor u installeren en instellen. De bekendste:

• Ultimate Affiliate (Groundbreak.com, 200 dollar)

• Affiliate Network Pro (Alstrasoft.com, 390 dollar)

• iDevAffiliate v4.0 (Idevdirect.com, 100 dollar)

• Post Affiliate Pro (Webradev.com, 99 dollar)

Dit zijn stuk voor stuk prima scripts, maar we kunnen in het bijzonder iDevAffiliate v4.0 aanraden vanwege de prettige prijs, de uitgebreidheid, de gebruikersvriendelijkheid en het feit dat er een NL-module in is opgenomen. Uiteraard wordt de euro ondersteund. Dit pakket zal voor de meeste webwinkeliers uitstekend voldoen!

Een ietwat commercieel gekleurd, maar goed en uitgebreid artikel over het opzetten van een professioneel affiliate-programma is te vinden op: www.mbuyu.nl/whitepaper/Whitepaper_Partnerprogramma.htm

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 2-2006