Twinkle | Digital Commerce

‘Helft omzet consumentenelektronica EU volgend jaar vanuit online verkoop’

2024-06-27
1000562
  • [nieuws]
  • 1:03

Het online aandeel in de Europese consumentenelektronicamarkt stijgt komend jaar naar meer dan de helft. Van de verwachte totale omzet van 210 miljard euro, wordt 107 miljard gegenereerd door online verkoop.

Dat blijkt uit onderzoek van Cross-Border Commerce Europe, een platform dat crossborder e-commerce in Europa wil stimuleren. 52 procent van het online deel van de consumentenelektronicamarkt wordt toegeschreven aan handel over de grens.

De consumentenelektronicamarkt heeft volgens de onderzoekers de afgelopen jaren met de nodige uitdagingen te maken gehad: denk aan inflatie en geopolitieke spanningen. ‘Ondanks stabilisatie in 2023 zal de retailmarkt voor consumentenelektronica in Europa (zowel online als offline) naar verwachting groeien met 1,25 procent per jaar, van €202 miljard nu naar €210 miljard in 2025.’

Binnen de online markt voor consumentenelektronica is daarnaast een verschuiving gaande naar tweedehands producten. Consumenten kopen steeds vaker refurbished producten. In 2023 had de recommerce-markt voor consumentenelektronica (online, ter waarde van €7,7 miljard) volgens de onderzoekers een aandeel van 8,6 procent in de totale online consumentenelektronicamarkt. Dit aandeel zal naar verwachting groeien tot 11 procent in 2025, wat neerkomt op een omzetstijging van 50 procent en een jaarlijkse groei van 15 procent voor refurbished consumentenelektronica.