Twinkle | Digital Commerce

Nederlandse consument koopt nog steeds veel kleding online

2024-02-13
1000562
  • [nieuws]
  • 1:17

E-commerce in Nederland was net als in de rest van Europa licht dalend in 2023. Toch geeft 71 procent van de Nederlandse consumenten aan dat ze nog steeds veel kleding online kopen, tegenover 58 procent in de rest van Europa. Met het kopen en verkopen via C2C-platforms ligt Nederland zelfs voor op landen zoals Engeland en Frankrijk.

Dit blijkt uit de E-shopper barometer 2023 van DPD, een internationaal onderzoek naar trends en ontwikkelingen op het gebied van e-commerce. Deze daling (3 procent) kwam onder andere door de afname van online aankopen in fashion, beauty & healthcare en boodschappen in Europa. Het gebruik van C2C-platforms is in 2023 in Nederland én Europa ondanks de afname van online winkelen nog steeds erg hoog. 77 procent van de Nederlandse online shoppers kocht of verkocht in 2023 via deze platforms; daarmee ligt Nederland voor op Italië (66 procent), Engeland (74 procent), Duitsland (73 procent) en Frankrijk (75 procent). Daarnaast is er sprake van een groeiende trend: 53 procent van de Nederlandse ondervraagden zegt via sociale netwerken inspiratie op te doen en er rechtstreeks te kopen.

Slechts 31 procent van de Nederlandse e-shopper vindt het belangrijk om bij te dragen aan een meer duurzame economie, blijkt uit het onderzoek. Hierin loopt Nederland nog ver achter op andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland, waarbij dat bewustzijn groter is.