Twinkle | Digital Commerce

Medewerkers PostNL worden volgens de Arbeidsinspectie te zwaar belast

2023-12-19
1000562
  • [nieuws]
  • 1:02

Medewerkers in distributiecentra van PostNL hebben te maken met fysiek zware belasting tijdens het werk, blijkt na controles van de Arbeidsinspectie in verschillende distributiecentra van het bedrijf.

Dit meldt de NOS. Er wordt ook weinig gedaan om deze belasting te voorkomen. Zo tilden medewerkers, volgens de inspectie, te zware pakketten van het ene naar het andere voertuig en ontbrak het aan hulpmiddelen om het werk te verlichten. In Nederland moeten de gezondheids- en veiligheidsrisico’s verplicht worden vastgelegd in een risico-inventarisatie en -evaluatie. Uit een enquête blijkt dat medewerkers bij PostNL twee keer zoveel klachten ervaren als gemiddeld is in de sector. Ook vermoedt de inspectie dat medewerkers meer nachtdiensten hebben gewerkt dan wettelijk is toegestaan. Aan de NOS laat PostNL weten de conclusies serieus te nemen.

Eind vorig jaar hield de Arbeidsinspectie PostNL ook al in de gaten. De inspectie voerde veelvuldig controles uit bij de vier grootste pakketbezorgers en hun onderaannemers en kwam daar vaak misstanden tegen, waaronder illegale tewerkstelling, onvolledige administratie, te lange werktijden, zwart werken, werken met uitkering en onderbetaling. De Arbeidsinspectie liet toen weten de komende jaren de ontwikkelingen actief te monitoren en verder inspecties uit te voeren.