Twinkle | Digital Commerce

Geen zorgen over bezorgen

2023-01-11
1120630
  • [nieuws]
  • 2:11

Tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken en Klimaat werd door de ChristenUnie gesproken over pakketbezorging. De ChristenUnie schetst in “Bezorgd over de pakketmarkt” een beeld van de e-commercesector en thuisbezorging die ten koste zou gaan van mens en milieu. De coalitiepartij bood in de Tweede Kamer aan om de kosten van retouren verplicht in rekening te brengen, iets waar Thuiswinkel.org stevige vraagtekens bij plaatst.

De online wereld kan helpen bij het maken van duurzame keuzes

“Online winkelen is voor 14 miljoen Nederlanders onderdeel van het dagelijks leven. Nieuwe generaties groeien op met de wens om duurzame keuzes te krijgen en daar kan de online wereld goed bij helpen. We volgen het consumentengedrag en combineren dat met onze maatschappelijke invloed als gevestigde sector. De plannen van de ChristenUnie gaan niet uit van de kracht van de e-commercemarkt, iets wat wel zou moeten gebeuren vanwege bijvoorbeeld de capaciteit om vanuit nieuwe businessmodellen te werken aan verduurzaming,” zegt Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org.

Uit de behandeling van de begroting van het Ministerie van Economische zaken bleek dat de zorgen voor de ChristenUnie (CU) over de pakketmarkt in drie delen uiteenvallen:

  1. Niet goed voor de verkeersveiligheid vanwege de vele vervoerbewegingen
  2. Niet goed voor het welzijn van mensen
  3. Niet goed voor het milieu

Naast het laten betalen voor retouren wil de CU dat de markt transparant wordt op de prijzen van bezorgen, wil men de verkeersveiligheid bevorderen door de introductie van een wijkbezorger en de introductie van een pakketwet. Tot slot wil de CU schuldenproblematiek aanpakken door het verbieden van de “koop op afbetaling”.

Voorstellen CU worden gedaan op basis van aannames over onze sector

Thuiswinkel.org heeft zelf geen zorgen over de pakketmarkt of over deze drie onderdelen. We constateren dan ook dat de voorstellen worden gedaan op basis van aannames over onze sector terwijl cijfers veelal ontbreken. Dit terwijl de voorstellen wel impactvol kunnen zijn voor de e-commercesector.

Ook Walther Ploos van Amstel, lector Stadslogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam, ziet niets in de voorstellen van de ChristenUnie: “De pakketmarkt is al verregaand gereguleerd: de huidige plannen bieden daarin geen oplossing. Alles is al geregeld in bestaande regel- en wetgeving en arbeidsvoorwaarden.”

In gesprek met EZK

Thuiswinkel.org vindt dat de sector by default al zeer transparant is, bijvoorbeeld waar webwinkels in de check-out de kosten voor bezorging tonen. “Graag ga ik met de politiek in gesprek om te bezien waar dat nog beter kan, of om te bepalen waar bestaande wetgeving misstanden zoals schuldenproblematiek in de hand werken. Ik heb zelf geen zorgen over bezorgen, maar in het plan ontbreken goede argumenten en feiten, terwijl er wel stevige maatregelen zijn bedacht en dat terwijl we al volop inzetten op een stevige duurzaamheidsstrategie,” zegt Marlene ten Ham.

In Dit is de Dag op NPO Radio 1 ging Marlene ten Ham in gesprek met Stieneke van der Graaf, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Ga naar thuiswinkel.org/webshops/nieuws/geen-zorgen-over-bezorgen/ voor meer informatie over het interview.