Twinkle | Digital Commerce

Verenigd Koninkrijk krijgt ‘drone-snelweg’

2022-07-19
1000562
  • [nieuws]
  • 1:00

Het Verenigd Koninkrijk gaat de komende twee jaar werken aan de ‘grootste geautomatiseerde drone-snelweg ter wereld’. Het zogenaamde Skyway-project moet verschillende steden en dorpen met elkaar verbinden, waaronder Cambridge en Rugby.

Het Skyway-project maakt deel uit van een grootschalig financieringsproject van 273 miljoen pond (ongeveer 320 miljoen euro) voor de lucht- en ruimtevaartsector. Andere projecten omvatten onder meer drones die post bezorgen op de Scilly-eilanden en medicijnenvervoer per drone in heel Schotland. Skyway streeft ernaar om het luchtruim boven Reading, Oxford, Milton Keynes, Cambridge, Coventry en Rugby medio 2024 met elkaar verbonden te hebben per drone. Daarvoor ontvang het meer dan 12 miljoen pond (ruim 14 miljoen euro), zo schrijft de BBC.

De bedoeling is dat de dronesnelweg veel verschillende toepassingen gaat hebben. Zo is er ruimte voor logistieke bedrijven, de politie en medische leveringen zoals vaccins en bloedmonsters. De technologie maakt gebruik van sensoren op de grond die langs de snelweg zijn geïnstalleerd. Deze geven een realtime beeld waar de drones zich op dat moment in het luchtruim bevinden. Die gegevens worden geanalyseerd door een verkeersmanagementsysteem dat de drones langs routes leidt en botsingen voorkomt.