Twinkle | Digital Commerce

Waarom werken in de zorg zo leuk en uitdagend is

2022-01-11
1000562
  • [branded content]
  • 2:16

Lijkt werken in de zorg jou leuk? De vraag naar nieuwe zorgmedewerkers is de afgelopen jaren fors toegenomen. Er is een groot tekort aan geschoold personeel. Volgens het UWV zijn er tienduizenden vacatures beschikbaar door het hele land. Een van de leuke aspecten van werken in de zorg is dat je mensen van ieder niveau aantreft. Er zijn MBO-opleidingen, HBO-opleidingen en ook universitaire opleidingen, waarmee je aan de slag kunt in het ziekenhuis, in de huisartsenpraktijk of bijvoorbeeld in een laboratorium. Ga je voor een opleiding verpleegkunde, of laat je jezelf opleiding tot medisch specialist?

Banen in de zorg leveren dankbaar werk op

Niet alleen het feit, dat je met mensen met hele verschillende achtergronden werkt maakt de zorg zo’n leuke sector. Ook is het werk in de zorg heel dankbaar werk. Mensen zijn afhankelijk van de zorg die jij hen biedt. Zodra ze behandeld zijn, lopen ze met een glimlach het ziekenhuis of de huisartsenpraktijk uit. Daar heb jij een grote rol in gespeeld! Het kan hierbij gaan om een tiener, maar bijvoorbeeld ook om een oudere vrouw.

Combinatie van hoofd, hart en handen

Bij de meeste banen werk je alleen met je hoofd of met je handen. In sommige gevallen gaat het om een combinatie van allebei. Denk aan het verschil tussen een accountant en bijvoorbeeld een timmerman. Het leuke aan werken in de zorg is de mogelijkheid om zowel met je handen, als met je hoofd en zelfs met je hart te werken. De mix van deze drie componenten houdt het werk uitdagend. Je hebt niet alleen kennis van zaken nodig, maar moet ook sociaal ingesteld zijn. Mensen in het ziekenhuis willen niet alleen behandeld worden, maar ook af en toe een praatje met je maken.

Steeds weer een nieuwe uitdaging

Het werken in de zorg is niet voor iedereen weggelegd. Na het afronden van een opleiding kun je weliswaar aan de slag in de zorg. Dit betekent echter niet dat je al uitgeleerd bent. Iedere dag loop je tegen nieuwe casussen aan. Daarbij is ieder mens uniek, wat betekent dat iedere patiënt een andere aanpak nodig heeft. Wat voor de één nog werkte gister, hoeft vandaag bij iemand anders helemaal niet te werken. Het maakt dat je voortdurend voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Zelfs als je alles al gehad denkt te hebben! Groot voordeel hiervan: het werk zal niet snel vervelen.

Dit artikel verschijnt op initiatief van NCOI | Beeld: Pexels