Twinkle | Digital Commerce

Beef&Steak verovert bourgondisch België

2021-09-02
1000562
  • [case]
  • 4:25

Met same day delivery uitbreiden over de grens: online slagerij Beef&Steak maakt er dankbaar gebruik van sinds Trunkrs ook naar adressen in België levert. De vraag groeit snel. Maar uit onderzoek komt toch telkens naar voren dat Belgen geen behoefte hebben aan same day delivery? Matthijs van der Pijl, eigenaar van de slagerswebshop: ‘Nee, en vaak komt een pakketje ook pas om tien uur ’s avonds aan, dan ga je niet meer barbecueën. Mij gaat het erom dat een pakket zo snel mogelijk bij de klant thuis ligt. Dat geeft me innerlijke rust.’

Het slagersvak zit Matthijs van der Pijl in het bloed. Toch was het nooit zijn wens om in de slagerswinkel van zijn vader te gaan werken. Tot zijn toenmalige compagnon hem in 2008 wees op een andere optie: online vlees verkopen. De webshop Beef&Steak was geboren en sindsdien maakt eigenaar Van der Pijl particulieren blij met vlees, keurig ingevroren en thuis afgeleverd. Het lastigste aspect van het online slagersvak? ‘Dat is de verzending. We zijn daar eerst uitgebreid mee gaan experimenteren. We zijn letterlijk begonnen door een biefstukje in een envelop te stoppen, postzegels erop, en in de brievenbus ermee. Je kunt wel raden of dat werkte.’ Veel mogelijkheden waren er nog niet voor het vervoeren van pakketten met vers voedsel, toen Van der Pijl twaalf jaar geleden begon. ‘De bezorging ging op zijn snelst overnight, wat betekende dat het vlees een nacht lang in een depot lag te wachten tot het bezorgd werd.’

Klanten winnen

Dan verschijnt Trunkrs ten tonele. Van der Pijl hoorde het verhaal van de same day-bezorger aan en ging om. ‘Het is niet zo moeilijk om een pakketje van A naar B te krijgen. Het gaat erom wat er gebeurt wanneer het fout gaat. Zoals ik het ervaren heb, ben je bij de “grote partijen” aan de goden overgeleverd wanneer je pakket kwijt is; dán kan ineens niemand je iets vertellen. Bij Trunkrs is dat anders. Als je het goed weet op te lossen wanneer er iets mis gaat, dan win je daar echt klanten mee.’

Daarnaast is van belang dat de pakketjes met ingevroren waar zo kort mogelijk onderweg zijn. Same day bezorging biedt die oplossing. ‘Dat heeft voor mij niet zoveel te maken met het pleasen van de klant. Als hij dat wil, dan heeft hij het vlees dezelfde avond al in huis. Maar dat is meestal niet de manier waarop mensen bij ons bestellen. Vaak komt een pakket pas rond tien uur ‘s avonds aan, dan ga je toch niet meer barbecueën. Het gaat mij erom dat mijn pakketjes niet een hele nacht ergens in een magazijn liggen te wachten. Daarom geeft same day delivery mij een heleboel innerlijke rust’, aldus de webshopeigenaar.

Crossborder

Nu Trunkrs sinds kort ook bezorgt in België, gaat er een geheel nieuw afzetgebied open voor Beef&Steak. ‘De enige mogelijkheid die er voorheen was om in België te leveren was overnight delivery en dat wil ik niet. Als ik een bestelling kreeg, dan werd die netjes geleverd. Maar verder zette ik er niet op in. Nu we met same day delivery kunnen bezorgen, is die twijfel weg. En ik zie meteen dat de vraag razendsnel groeit. Zelfs zonder reclame te maken nam het aantal bestellingen toe met een factor vijf, alleen al doordat we bezorging in België op onze website aanbieden. Belgen zijn misschien minder online georiënteerd dan Nederlanders, maar ook daar komt een hele nieuwe generatie aan die daar anders over denkt. Ik zie er de komende jaren voor ons enorme groeikansen.’ Binnen een jaar verwacht Van der Pijl een verdriedubbeling van het aantal bezorgingen bij onze zuiderburen.

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat de Belgische consument niet echt zit te wachten op same day delivery. Toch besloot Trunkrs onlangs ook daar te gaan bezorgen. Waarom juist die kant op? Jan Wijn, oprichter van Trunkrs, lacht om de vraag. ‘Dat doet mij een beetje denken aan dat filmpje uit de jaren negentig, waarin mensen wordt gevraagd of ze een mobiele telefoon nodig hebben. “Nee wat een onzin, dan moet ik zeker in de supermarkt gaan bellen!” Als je het eenmaal hebt, dan is het toch wel heel prettig.’

‘Toen wij hier vijf jaar geleden mee begonnen, dachten we dat same day delivery vandaag de dag de standaard zou zijn. Dat heeft zich nog niet laten zien. Je merkt vooral dat mensen deze dienst gebruiken om in de avond bestellingen te doen, die de volgende dag geleverd worden. En wat men heel fijn vindt is levering in de avond. Belgen vallen niet graag de buren lastig. Als ik kijk hoe onze klanten gebruikmaken van onze service, dan is dat grotendeels als next day service; bezorging in de avond.’

Foodklanten

De same day delivery naar België doet Trunkrs naar eigen zeggen niet zozeer om die markt te veroveren, maar vooral om de eigen klanten een dienst te bewijzen. Wijn: ‘Vooral onze foodklanten vragen daar continu naar. Niet alleen omdat Belgen echte levensgenieters zijn, die goede kwaliteit voedsel kunnen waarderen. Maar wanneer je als foodbedrijf in België bezorgt, dan heb je te maken met zeer gunstige btw-regels. Voor hen is België dus een heel aantrekkelijke markt, die super lucratief kan zijn.’

Quick Bites
- Beef&Steak bestaat sinds 2008 en was in ons land een van de eerste online slagerijen
- Het bedrijf is gevestigd in het Zuid-Hollandse Ter Aar
- De online slagerij richt zich met name op particulieren