Twinkle | Digital Commerce

Zwitserland troeft Nederland af in e-commerce

2021-02-17
1000562
  • [nieuws]
  • 1:12

Nederland is zijn koppositie in de jongste B2C E-commerce Index van UNCTAD kwijtgeraakt aan Zwitserland. Deze index rangschikt de landen met ’s werelds beste e-commerce landschap. Europese economieën domineren de top-10.

De index, die is uitgebracht tijdens de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), neemt per land verschillende aspecten van het e-commerce landschap onder de loep, zoals bezorgmogelijkheden, de mate van veiligheid van internetservers en over welke betaaldiensten een land beschikt. De voornaamste redenen voor de nipte voorsprong van Zwitserland ten opzichte van Nederland, zijn meer internetgebruikers en een hogere leverbetrouwbaarheid in het Alpenland.

Online shoppen

Kijkend naar de ranking valt verder op dat Denemarken weer hogerop is geraakt (van de zesde plek in 2019 naar nummer 3 in 2020) en dat Australië zijn tiende plaats moet afstaan aan respectievelijk Hongkong. De grootste stijgers in deze lijst, zijn – in alfabetische volgorde – Algerije, Brazilië, Ghana en Laos. In totaal zijn 152 landen beoordeeld door UNCTAD.

Logischerwijs is ook de coronapandemie meegenomen in het rapport. ‘Covid-19 heeft online winkelen gestimuleerd door lockdown-beperkingen en de wens om contact te vermijden en goederen thuis te ontvangen. Het aantal online shoppers is aanzienlijk toegenomen, met een grotere vraag naar de bezorging van eten en sanitaire producten. Het sociaaleconomische profiel van de online consumptie veranderde ook, waarbij huishoudens met een lager inkomen een hogere groei lieten zien tarieven tijdens de pandemie.’